Tip van de week: kopen of huren?

Een middenformaatuitrusting van tienduizenden euro’s kopen voor eenmalig gebruik is waanzin. Foto: Phase One

Iedereen zou wel eens de beschikking willen hebben over die fantastische full-framecamera, die lange supertele of die van alle gemakken voorziene studio. Maar ja: om zulke kostbare spullen te kopen voor de paar keer per jaar dat je ze nodig hebt…

Gelukkig hoeft dat ook niet. Hoewel de huur- en verhuursite voor en door fotografen Lumutar een stille dood schijnt te zijn gestorven, hebben diverse grote camerawinkels apparatuur te huur. Zo kun je een dagje ‘eigenaar’ worden van een Canon EOS 5DS voor een paar tientjes, terwijl een week een paar honderd euro kost. Eveneens handig om een ‘testrit’ te maken voordat je duizenden euro’s investeert in nieuwe fotoapparatuur. Ook flitsers, objectieven en studioflitsers zijn te huur. Vaak moet je wel borg betalen, en check van tevoren of de gehuurde spullen verzekerd zijn tegen ongelukjes en diefstal. Sommige cameramerken gaan nog een stap verder. Zo heeft Nikon sinds kort het Pro Lease-programma, maar dat is echt iets voor de beroepsfotograaf. Iets soortgelijks geldt voor gespecialiseerde bedrijven zoals Pixto-F.

FotostudioGids.nl is een zoekmachine voor studioruimte.

Als je een keer een belangrijke fotosessie hebt, en je hebt zelf geen geschikte ruimte, achtergronden en/of verlichting achter de hand, dan kun je studioruimte huren. Ook beroepsfotografen doen dat met de regelmaat van de klok. Als je in Drenthe woont, heb je weinig aan een studio in Amsterdam, maar met googelen kom je een heel eind om uit te vinden hoe het bij jou in de buurt zit. Je kunt ook de zoekmachine www.fotostudiogids.nl te hulp roepen.

Lees ook:Gratis studioruimte te huur… in New York
Lees ook:Fotospullen huren en verhuren via Lumutar
Lees ook:Fotograferen voor een bescheiden budget – 2
Lees ook:Tip van de week: goedkoop duurkoop
Lees ook:Tip van de week: houd je hardware in topconditie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.