Tip van de week: winterstop..?

Voor velen – mezelf incluis – staat de herfst voor somberte en verval.

Het onstuimige weer van de afgelopen weken maakte fotografen er het leven niet makkelijker op: nat, koud en/of extreem winderig. Het is dan verleidelijk om de camera maar op te bergen tot het voorjaar.

Het is natuurlijk niet elke dag totale zonsverduistering. Om maximaal van het licht te profiteren, moet je gedurende de wintertijd wat vroeger uit de veren. Om een uur of vijf is het immers al einde verhaal. Als je foto’s wilt maken buiten je eigen omgeving, moet je dus waarschijnlijk al in het donker van huis. Pak jezelf goed in tegen de elementen, en vergeet daarbij ook je handen niet. Er zijn tegenwoordig prima handschoenen met een apart vingergedeelte, zodat je enerzijds je camera kunt bedienen zonder moeizaam kunst- en vliegwerk, en anderzijds je vingers tussen de opnames door kunt beschermen tegen de kou. Bij weinig zon en/of veel wind ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager! Over de noodzaak van een goede cameratas hebben we het al eerder gehad.

In dit jaargetijde is er gemiddeld genomen minder licht. Je hebt dus gauwer hogere ISO-waarden, lichtsterke lenzen en/of een extra lichtje nodig. Het is verleidelijk om je flitser te hulp te roepen – binnen en buiten. Als je nog wat van de niet door het flitslicht verlichte omgeving wilt blijven zien, zul je een langere sluitertijd en/of een hogere ISO-waarde moeten gebruiken.

Zodra de eerste sneeuw valt of de ijspret begint, is het gemopper op die Hollandse kwakkelwinters snel vergeten. Onder een helder zonnetje ziet de hele boel er meteen een stuk lichter en vrolijker uit. Pas echter op dat dit laagstaande zonnetje niet precies in je lens schijnt (overstraling). Op grauwe dagen kan Photoshop/Lightroom je helpen om de kleuren en het contrast wat op te halen.

Mocht dit allemaal niet helpen: over pakweg een maand is het ergste leed, geleden – dan worden de dagen weer langer. En over een paar maanden kunnen we met z’n allen gaan klagen over die natte rotlente (met dank aan El Niño).

Lees ook:Tip van de week: licht in donkere dagen
Lees ook:Tip van de week: helder winterweer
Lees ook:Tip van de week: let op het licht
Lees ook:Tip van de week: een winters dagje eropuit
Lees ook:Tip van de week: donkere dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.