Tip van de week: energiebesparing voor fotografische duursporters

Vandaag was de marathon van Rotterdam, en als ik het goed begrijp, is hardlopen hotter dan ooit. Zelf had ik mijn handen vol aan een andere vorm van duursport. Om te voorkomen dat je al voor het zicht van de finish uitgeteld bent, moet je zuinig omspringen met de beschikbare energie – net als bij fotografie eigenlijk. Was in het analoge tijdperk de grote vrees dat je niet voldoende filmrolletjes bij je had, tegenwoordig is de accu de bottleneck. Een digitale camera kan niets zonder stroom, en zeker bij systeemcamera’s (met hun relatief kleine accu’s, grote schermen en elektronische zoekers) is de accu al lang en breed leeg voor de geheugenkaart vol is.

Minimaal één reserveaccu is dus altijd een must, en laad al je accu’s op of bij kort voordat je op pad gaat. Om je accu’s in zo goed mogelijke conditie te houden, is het verstandig om ze op gezette tijden ook helemaal te ontladen. Als je niet opziet tegen de extra omvang en het extra gewicht, kun je bij sommige spiegelreflex- en systeemcamera’s een externe batterijgreep aankoppelen. Verder kun je het stroomverbruik inperken door je camera uit te zetten wanneer je ‘m niet gebruikt, een niet te gek lange stand-bytijd in te stellen (ook al kost dat meer ‘wachttijd’ wanneer je daarna weer een foto wilt maken), niet langdurig gemaakte foto’s te bekijken en de helderheid van het scherm niet hoger te zetten dan nodig is. Schakel ook functies als Wi-Fi, gps en beeldstabilisatie (bij statief) uit als je ze niet nodig hebt: die vreten namelijk stroom.

Lees ook:Tip van de week: battery grips
Lees ook:Tip van de Week: plenty energie
Lees ook:Tip van de week: nooit zonder stroom
Lees ook:Tip van de week: sluimerstand
Lees ook:Nieuwe MacBook met ‘acht uur’ accu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.