Tip van de week: minder scherpte is soms meer

Voor compactcamerafotografen die overstappen op een spiegelreflex of systeemcamera is het soms even schrikken. Voor telefooncameragebruikers nog meer. De bijna oneindige scherptediepte van weleer is spoorloos verdwenen. Opeens is secuur scherpstellen een must. Bij veel smartphonecamera’s zit de eventuele autofocus er meer voor de sier, want de scherptediepte van het vaste groothoeklensje loopt van minder dan een meter dan oneindig. En ook bij compactcameraatjes is de scherptediepte vaak behoorlijk groot. De kleine beeldsensoren gaan gepaard met korte brandpuntsafstanden, en die leveren een grote scherptediepte op.

Scherptediepte is dus wat scherp op de foto komt voor en achter het onderwerp waarop je scherpgesteld hebt. In de praktijk geldt: hoe groter de sensor, hoe minder scherptediepte (het ligt in feite iets ingewikkelder, maar dat is nu niet zo relevant). En naarmate je een onderwerp groter afbeeldt, door dichterbij te gaan of een telelens te gebruiken, wordt de scherptediepte steeds kleiner en het scherpteverloop steeds abrupter.

Is dat een ramp..? Als je een piepklein bloemetje of beestje in z’n geheel scherp op de foto wilt krijgen wel. In veel andere gevallen niet. Op vakantiefoto’s hoeft de achtergrond niet haarscherp te zijn om duidelijk te maken dat je naar Parijs geweest bent. Om maar te zwijgen van een vlijmscherpe Eiffeltoren uit iemands hoofd. Ook bij veel natuurfoto’s werkt een rustige achtergrond beter. Met een lange en liefst lichtsterke telelens worden zelfs takjes of gaas op de voorgrond onscherp.

Wil je meer scherp in beeld krijgen, dan moet je het diafragma dichtknijpen. Hoe hoger de diafragmawaarde, des te groter de scherptediepte. Maar de achterste eend op de foto aan het begin had ik er ook met F 16 of F 22 niet helemaal scherp op gekregen. En dan is flink vaag meestal beter dan nét niet scherp.

Lees ook:Tip van de week: scherptediepte
Lees ook:Tip van de week: zin en onzin van scherptediepte ‘regelen’
Lees ook:Tip van de week: scherp van voor tot achter
Lees ook:Langer brandpunt geeft minder scherptediepte
Lees ook:Tip van de Week: selectieve scherpte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.