Tip van de week: laagste ISO-waarde altijd beste?

Het onderwerp ISO-waarde is hier al vaker langsgekomen, en over het algemeen geldt: hoe lager die waarde, hoe beter de beeldkwaliteit. Een hogere ISO-waarde wordt namelijk bereikt door een kunstmatige versterking van het sensorsignaal, en dat geeft onder andere meer ruis.

Toch zijn er legio situaties waarin je beter een wat hogere ISO-waarde kunt kiezen. Bijvoorbeeld om bewegingsonscherpte van het onderwerp of trillingsonscherpte van jezelf te verminderen. Met 1/60 seconde en ISO 100 krijg je een hardloper nooit scherp. Dan kun je beter 1/500 seconde bij ISO 800 kiezen, ondanks de extra ruis.

Ook bij hard licht en hoge contrasten kan een wat hogere ISO-waarde soms beter zijn. Veel camera’s bieden de mogelijkheid om het dynamisch bereik (het contrast dat de camera op één foto kan overbruggen) te vergroten, zij het meestal alleen bij jpeg-foto’s. Nikon noemt het kunstje D-Lighting; andere merken hebben er weer andere namen voor. Dit is met name nuttig tegen uitgebeten hoge lichten. Waar het op neerkomt, is dat de hoge lichten met een lagere ISO-waarde worden belicht dan de rest van de foto: bijvoorbeeld met ISO 100 in plaats van 200. Dat betekent dan wél dat de laagste lichtgevoeligheid, als die normaal ISO 100 was, naar ISO 200 opschuift.

Bij de foto bovenaan heeft deze truc geleid tot een betere doortekening in de wolkenlucht. Je kunt dat zien aan het histogram: links met ISO 200 en een normaal dynamisch bereik; rechts met ISO 400 en het dynamisch bereik op 200%. De piek aan de rechterkant (helderste hoge lichten) is op de tweede foto naar links opgeschoven, zodat het aantal uitgebeten witte pixels aan de rechterrand van de grafiek veel lager ligt.

Lees ook:Tip van de week: ‘clipping’
Lees ook:Tip van de week: ruis voorkomen, ruis genezen
Lees ook:Tip van de week: podiumfotografie
Lees ook:Tip van de week: ‘Expose to the Right’
Lees ook:Tip van de week: dynamisch bereik

3 reacties op “Tip van de week: laagste ISO-waarde altijd beste?

 1. Lieselotte

  Mag ik deze foto gebruiken voor een project waar ik mee bezig ben? Ik vind hem bijzonder mooi!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Piet

   Ja dat denk ik wel. Er staat geen bronvermelding bij en wordt hier ook vrij gebruikt. Downloaden dus.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Eh, bronvermelding: zie watermerkje linksboven (ik ben bescheiden ;-)

  Overigens is de oorspronkelijke ‘reactie’ bij nader inzien waarschijnlijk een hoax van een linkdropper. Ik heb ‘Lieselotte’ een keurig mailtje gestuurd waarin ik vroeg of ze dat project nog even kon toelichten voor m’n beeldvorming, en het bleef stil. Los van de vraag wat je aan een plaatje van nog geen 500 pixels breed hebt.

  In meer algemene zin raad ik iedereen af om zomaar foto’s, video’s enzovoort voor hergebruik te downloaden, ook al zijn vele anderen je voorgegaan. Met of zonder copyrightteken, watermerkje, et cetera, er rust altijd auteursrecht op, tenzij anders vermeld. Dit kan je duur komen te staan, zoals verschillende collega’s van Blog.nl kunnen beamen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.