Tip van de week: zonnetje in de lens

Op een heldere winterdag als vandaag krijg je er al gauw mee te maken: de laagstaande zon. Met de zon in de rug of van opzij geeft die lange schaduwen, en als je tegen de zon in fotografeert, schijnt-ie binnen de kortste keren recht in je lens. Met name als je een groothoek gebruikt, door de grotere beeldhoek en de kortere zonnekap.

Lang tegen de felle zon in kijken is niet goed voor je ogen, en evenmin voor de sensor in je camera. Bovendien levert het foto’s op met overstraling (alles oogt overbelicht en wazig, zoals op de foto hierboven) en zogenaamde diafragmavlekken. Zelfs de beste lenscoating is niet opgewassen tegen fel zonlicht dat direct op de lens valt.

Gebruik altijd een zonnekap op je lens, en als dat niet afdoende is, probeer de frontlens dan met je hand tegen direct invallend licht af te schermen (check in de zoeker of op het scherm of die hand niet in beeld komt!). Vaak is de compositie iets aanpassen de meest effectieve remedie. Als je bijvoorbeeld gebouwen fotografeert, hou je met een iets ander standpunt of een iets andere hoek vaak die geniepige winterzon nét uit beeld. Dat levert gelijk een betere scherpte en meer verzadigde kleuren op.

Lees ook:Zonnekap, óók handig als het regent
Lees ook:Tip van de week: zonnekappen
Lees ook:Tip van de week: tegenlicht
Lees ook:Tip van de week: je lichaam als zonnescherm
Lees ook:Ondergaande zon accentueren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.