Tip van de week: slim geld besparen

Kort na de Photokina zitten camerafabrikanten en -leveranciers met een heleboel ‘overjarige’ modellen. Al is dat ‘overjarig’ vaak relatief, gezien de sneltreinvaart waarmee nieuwe en vernieuwde types tegenwoordig over elkaar heen buitelen. Als je niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft, kun je vaak honderden euro’s besparen. Temeer daar allerlei merken, waaronder Canon, Nikon en Fujifilm, momenteel cashbackacties hebben lopen.

Voor ambitieuze fotografen met een beperkt budget kan ook de tweedehandsmarkt een goede optie zijn. Je koopt een wat ouder (semi)professioneel model voor een prijs die onder die van een nieuwe consumentenreflex ligt. Let wel op sporen van intensief gebruik en beschadigingen… als dat kan. Want veel occasions worden tegenwoordig niet meer betrokken uit de steeds schaarser wordende occasionvitrines bij de steeds zeldzamere fotozaak, maar via internet. Bij een online fotozaak hoeven vooruitbetaling en garantie geen probleem te zijn, maar wees wat voorzichtiger met particuliere verkopers – vooral in het buitenland. Je kunt trouwens als trots EU-burger ook met winkels in andere Europese landen zaken doen zonder gedoe met wisselkoersen en invoerrechten (wel zijn de verzendkosten vaak wat hoger).

Bij objectieven zijn ‘tweedehandsjes’ misschien nog wel aantrekkelijker, met name als je niet te veel geld wilt uitgeven voor een objectief dat je niet zo vaak gebruikt (macrolens, supertele). Objectieven verouderen immers minder snel, al moet je ook hier letten op zaken als stroeve scherpstel- en zoomringen en krassen op de front- of achterlens. Ook zijn oudere objectieven niet altijd 100 procent compatibel met nieuwe camera’s.

Lees ook:Tip van de week: analoog op een koopje
Lees ook:80 miljoen Canon EF-objectieven
Lees ook:Tip van de week: nieuw of occasion?
Lees ook:Tip van de week: back to the future
Lees ook:Europese ‘antifotowet’ weer van tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.