Tip van de week: BSI-CMOS

De Samsung NX1 is de eerste camera met een zogenaamde BSI-CMOS-beeldchip van APS-C-formaat. BSI-CMOS staat voluit voor BackSide Illuminated Complementary Metal Oxide Semiconductor: een hele mondvol technisch jargon. Verschil met een gewone CMOS-sensor is dat de elektronische schakelingen naar de achterkant zijn verhuisd. Dit vermindert de ruis en brengt een hogere sensorresolutie (meer megapixels) binnen bereik. De NX1 is dan ook recordhouder in de APS-C-klasse met z’n 28 megapixels.

Het is niet de eerste keer dat het topsegment van de markt de onderkant op technisch gebied volgt. De CMOS-chip werd eerst alleen in eenvoudige cameraatjes gebruikt; in de eerste generaties digitale spiegelreflexen zat meestal een CCD (Canon uitgezonderd). Inmiddels schakelt zelfs het dure middenformaat over op de CMOS. Met de BSI-CMOS, die tot op heden werd toegepast in de betere compactcamera’s en smartphones, lijkt hetzelfde te gebeuren.

De Samsung NX1 kan dankzij z’n nieuwe beeldsensor 28 megapixels aan een maximale ISO-waarde van 51.200 koppelen. En wie weet wat ons in de nabije toekomst nog te wachten staat.

Lees ook:Van 12 megapixels naar 120…
Lees ook:TIPA Awards 2014 uitgereikt
Lees ook:Hasselblad H5D-50c eerste middenformaatcamera met CMOS
Lees ook:Canon high-end compact en zoomkampioen
Lees ook:Hasselblad H5D-50c: 50 miljoen pixels, 21.000 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.