Tip van de week: lokale helderheid en contrast

Om de helderheid en het contrast van een foto te beoordelen, is het histogram een onmisbaar hulpmiddel. Dit grafiekje op het scherm van je camera of computer geeft weer hoe de helderheden zijn verdeeld: van diepzwart (helemaal links) naar helderwit (helemaal rechts). Als al die helderheden dicht op elkaar zitten, is het contrast laag, en een flinke piek of bobbel geeft aan dat er veel pixels met de betreffende helderheid zijn. Als de grafiek links of rechts wordt ‘afgekapt’, wil dat zeggen dat een deel van de schaduwen helemaal dichtloopt, respectievelijk dat de hoge lichten uitgebeten zijn.

Ook goed belichte foto’s kennen echter soms lokaal grote uitschieters. Zo’n globaal histogram voor de hele foto laat die niet altijd goed zien. Met het pipetje kun je een enkele pixel of een klein blokje pixels analyseren qua helderheid en kleur, maar dat is soms weer té kleinschalig.

Een goed alternatief is het selectiekader in Photoshop of – zoals hier – Photoshop Elements. Daarmee kun je het gewenste deel van de foto snel en precies afbakenen, om van dát specifieke deel het histogram te beoordelen. Indien nodig kun je dan in één moeite door het geselecteerde deel apart bewerken. Let daarbij wel op de randen van de selectie, want als je bijvoorbeeld een flinke ruk aan de regelaar Niveaus geeft om de bewuste beeldpartij lichter of donkerder te maken, zie je een enorm verschil met de rest van het beeld.

Lees ook:Tip van de week: zwart en wit
Lees ook:Tip van de week: meer fut in je foto’s
Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Histogram niet zo ingewikkeld
Lees ook:Tip 28|500: LCD-scherm en helderheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.