Tip van de week: de cropfactor – vloek of zegen?

Deze tip sluit aan bij de vorige, en heeft betrekking op de keuze tussen APS-C en full-frame. Als je specialiteit sportfotografie, wildfotografie of macrofotografie is, kun je de zogenaamde verlengingsfactor of cropfactor van APS-C goed gebruiken. De term ‘cropfactor’ dekt de lading trouwens het best: je objectief wordt op een APS-C-body natuurlijk niet langer, maar door de kleinere sensor valt een deel van het beeld af. Hoe dat werkt, kun je zien op de foto hiernaast.

Daardoor wordt een 200 mm op een APS-C-body effectief een 300 mm of een 320 mm (Canon). Je zou natuurlijk ook een 300 mm op een full-framebody kunnen gebruiken voor hetzelfde effect. Alleen is een 300 mm F 2,8 plusminus drie keer zo zwaar en zes keer zo duur als een 200 mm F 2,8. Oké: die 300 mm geeft per saldo net wat minder scherptediepte. Maar heb je bijvoorbeeld bij macrofotografie nou zo vaak last van te veel scherptediepte..?

Een andere optie is dat je ook zelf het beeld van de full-framecamera kunt ‘croppen’ in Photoshop, zodat je eenzelfde uitsnede overhoudt als bij de APS-C-camera. Da’s heel leuk, maar dan ben je de extra pixels gelijk weer kwijt. Een camera als de Nikon D800/810 heeft een zogenaamde DX-modus, die hetzelfde doet. Dan hou je van de 36 miljoen pixels er nog geen 16 miljoen over. Daar koop je zo’n ding uiteraard niet voor. Al is het natuurlijk wél mooi dat Nikon zo’n optie biedt.

Conclusie: voor sport, wild en macro is een full-framecamera meestal niet de beste keus. En al helemaal niet wanneer je op de centjes moet letten. Full-frame (of zelfs middenformaat) is wél de beste optie wanneer het om een optimale detailweergave draait (bijvoorbeeld bij landschapsfotografie), of om ruisarme plaatjes bij weinig licht (hoge ISO’s). Waarom dan toch veel sportfotografen met een dikke Nikon of Canon langs de lijn staan, en niet bijvoorbeeld met een Olympus OM-D..? Omdat die in veel gevallen hun spullen niet (helemaal) zelf hoeven te betalen.

Lees ook:Nikon D750
Lees ook:DPReview kiest beste camera’s van 2015
Lees ook:Lichtsterke groothoekzoom in Sigma Art-serie
Lees ook:D5200 nieuwe aanvoerder APS-C-klassement
Lees ook:Tip van de week: 50 mm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.