Tip van de week: vaste brandpunt of zoom?

Het eeuwige dilemma ‘vaste brandpunt of zoom?’ is wel eens eerder terloops ter sprake gekomen, en mijn voorganger heeft er jaren geleden eveneens een post aan gewijd. Traditioneel hadden gevorderde fotografen altijd een voorkeur voor de vaste brandpunt (prime). Die was immers optisch superieur en lichtsterker.

Op beide fronten heeft de zoomlens z’n achterstand grotendeels ingelopen. Professionele standaard- en telezooms van de betere merken zijn bijna net zo goed als vergelijkbare vaste brandpunten, en ook qua lichtsterkte komen sommige zoomlenzen (met name de Sigma 18-35 mm F 1,8 voor APS-C) akelig dicht in de buurt. Toch is dat soms niet dicht genoeg, en dat heeft minder te maken met de lichtsterkte als zodanig als wel met de scherptediepte. Hoe kleiner de sensor, hoe korter de bijbehorende brandpuntsafstanden en hoe groter de scherptediepte bij een bepaalde diafragmawaarde. Vandaar dat voor camera’s als de Nikon 1-serie ook lichtsterke vaste brandpunten zijn uitgebracht. Aan de andere kant zijn er nu ook zogenaamde pancakezooms, zodat ook zoomliefhebbers hun systeemcamera met lens in hun zak kwijt kunnen.

Voor het overige is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeuren én budget. Een 70-200 mm F 2,8 telezoom is groter, zwaarder en duurder dan een vaste 200 mm F 2,8, en zeker dan een vaste 85 of 100 mm F 2 of F 2,8. Maar een setje vaste brandpunten dat dit hele zoombereik afdekt (bijvoorbeeld een 85, 135 en 200 mm) is samen weer duurder dan de zoom én neemt meer ruimte in je fototas in. Voortdurend lenzen wisselen is onpraktisch en kost tijd en fotokansen. ‘Zoomen met je voeten’ (dichterbij of verder weg gaan staan) om de gewenste uitsnede te krijgen is niet altijd een optie, en heeft ook gevolgen voor het perspectief. Bij hele lange brandpunten voor dier-, sport- en luchtvaartfotografie kun je jouw onderwerp plotseling ‘kwijt’ zijn als dat zich snel verplaatst. Met een zoomlens kun je dan snel even uitzoomen voor een bredere blik.

Lees ook:De lichtsterkste zoomlens ter wereld
Lees ook:Tamron groothoek- en standaardlens met beeldstabilisatie
Lees ook:Tip 39|500: De ‘vaste’ lens
Lees ook:Panasonic introduceert pancakezoom
Lees ook:Vermijd de uiterste f/ standen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.