Tip van de week: compatibiliteit – nu en later

Topcon, Miranda… zegt dat iemand iets? Nee… Vooruit: dan uit een recenter verleden Yashica, Konica en Minolta (later gefuseerd tot Konica Minolta).

De Minolta 7000 was de eerste spiegelreflex met ingebouwde AF, en had een andere lensvatting dan de voorganger X-700. De 7000 gebruikt wél dezelfde lenzen als de Sony A-DSLR’s.

Allemaal roemruchte cameramerken die voor of tijdens de digitale revolutie zijn verdwenen. Met achterlating van een schare trouwe fans die opeens geen nieuwe body of lens van ‘hun’ merk meer konden kopen. En van de inruil moest je het ook niet hebben – tenzij je bereid was om een paar decennia te wachten totdat die ‘ouwe troep’ opeens interessant werd voor verzamelaars.

Een balletje kan raar rollen in de camerawereld. Minolta en Canon hadden al eerder hun achterban in de kou laten staan bij de overschakeling naar autofocus, midden jaren tachtig. Je objectieven pasten niet meer op een nieuwe 7000 of EOS. Nikon en Pentax pakten dat omzichtiger aan. Met name Pentax hield koste wat kost vast aan de K-bajonet, met als neveneffect dat het merk gestaag marktaandeel verloor en onlangs werd opgekocht door voormalige concurrent Ricoh. De cameradivisie van Minolta werd door Sony overgenomen, maar ondanks officiële berichten van het tegendeel lijkt het einde van de bijbehorende A-vatting op termijn in zicht. Sony ziet meer heil in systeemcamera’s, en de noodzaak om die te voorzien van een spiegelhuis voor een snellere AF is door de komst van fasedetectie-autofocus vervallen.

Tot slot is er nog de sensorformaatkwestie. Fotografen die in arren moede hun ‘analoge’ glaswerk van de hand hadden gedaan tijdens de hegemonie van APS-C, worden ten tweeden male tot grote investeringen gedwongen als ze (weer) op full-frame willen overstappen.

Ook Fuji(film) bouwde in een grijs verleden spiegelreflexen, die niets gemeen hebben met de huidige X-systeemcamera’s. Iets soortgelijks geldt voor Olympus. Foto: Lewis Collard

De moraal van dit verhaal? Camerabody’s verliezen sneller hun waarde dan ooit, maar ook de oude waarheid dat je je geld beter in goede objectieven kunt stoppen, staat onder druk door de snelle technische (full-frame, systeemcamera’s) en economische ontwikkelingen. Misschien is er over twee jaar geen actuele camerabody meer te krijgen waarop die dure telezoom of supergroothoek past. Er zijn weliswaar legio adapters te koop, maar die maken het leven van de gebruiker vaak niet makkelijker. In de toekomst kijken kan niemand, maar tenzij je beroepsfotograaf bent, is het veiliger om je uitrusting geleidelijk uit te breiden en indien nodig je koers te verleggen, dan al je spaargeld in één klap in een bepaald systeem te steken.

 

Lees ook:Kleinste groothoekzoom ter wereld
Lees ook:Pentax K-3 Prestige Edition in gunmetal
Lees ook:Topmerken van weleer: waar zijn ze gebleven?
Lees ook:Sony brengt analoge Alpha-spiegelreflex uit
Lees ook:Tip van de week: origineel of niet-origineel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.