Tip van de week: Openen in Camera Raw

Fervente raw-fotografen hameren er altijd op dat de extra investering in tijd, moeite en geheugenruimte die het raw-formaat vergt, zichzelf terugbetaalt in de extra kwaliteit en grotere bewerkingsmogelijkheden. Op het eerste punt valt weinig af te dingen. Maar ook bij jpeg- (en tiff-) foto’s is méér mogelijk sinds je ze kunt openen in Lightroom of met Photoshop’s ingebouwde raw-converter Camera Raw. Het laatste gaat het simpelst door in Bridge op het gewenste bestand (of bestanden) met de rechter muisknop te klikken en dan te kiezen voor Openen in Camera Raw. Zo kun je bijvoorbeeld bij foto’s met een verkeerd ingestelde witbalans veel beter en simpeler de ‘foute’ kleuren corrigeren.

Eén kanttekening: ondanks die betere correctiemogelijkheden haal je de beeldinformatie die verloren is gegaan bij de omzetting naar jpeg zo natuurlijk niet terug. Dus wat dat betreft hebben de raw-fans volkomen gelijk: zeker bij ‘lastige’ foto’s is en blijft voorkomen beter dan genezen.

 

Amsterdamse Uitmarkt, ‘sneak preview’ van het Amsterdam Fringe Festival

Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!
Lees ook:Tip van de week: lenscorrecties
Lees ook:Vallende blaadjes
Lees ook:Tip van de week: kleurruimte
Lees ook:Tip van de week: lente of winter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.