Bezienswaardigheden… maar dan anders

De Eiffeltoren, de gotische kerk in je woonplaats… zulke bezienswaardigheden annex toeristische trekpleisters zijn allemaal al ontelbare malen op de foto gezet. Vaak onder optimale omstandigheden (mooi licht, op een rustig tijdstip). Dit is nog geen reden waarom jij het niet ook een keertje zou mogen proberen. Maar pak het dan eens op een andere manier aan.

Het meest wijdverbreide misverstand is dat ‘alles’ op de foto moet staan. Dus pak je naast die mooie kerk ook het verwaarloosde plein op de voorgrond mee, de verkeersborden en al die auto’s en voorbijgangers. En als ‘alles’ niet past, ook niet in de meest groothoekige zoomstand, richten velen hun camera maar een stukje omhoog. De resulterende ‘vallende lijnen’ wekken vaak de indruk dat de boel op instorten staat.

Richt je camera gerust omhoog of zoom in op het meest interessante deel – zo krijg je geen zoekplaatje en hou je allerlei obstakels buiten beeld. Gebruik eventueel een digitaal filtertje (hier een roodfilter) om een sombere lucht kracht bij te zetten. En als je niet van die ongewenste voorgrondelementen afkomt, gebruik ze dan zo goed mogelijk als onderdeel van het beeld.

Lees ook:Reportagefoto 29: Maak keuze
Lees ook:Lenzenweetjes: de groothoeklens
Lees ook:Tip van de week: groothoek
Lees ook:Tips voor beter fotograferen | 13/25 Flitsen: ook buiten
Lees ook:Rugzak – maar dan anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.