Tip van de week: foto’s voor het web

Opslagruimte wordt steeds goedkoper, ook online. Bij Flickr krijgt iedere gebruiker nu een terabyte opslagruimte: de opslagcapaciteit van een flinke harde schijf. Individuele foto’s kunnen maximaal 200 MB groot zijn. De verleiding is dan groot om je hele fotoverzameling maar online te zetten, dan heb je meteen een back-up.

De vraag is wie je daarmee een dienst bewijst. Als back-up voor je originele fotobestanden is Flickr niet ideaal, aangezien deze fotodienst alleen JPEG- en PNG-bestanden ondersteunt, en geen TIFF of RAW. Als je zo’n site als online fotoalbum of portfolio gebruikt, leveren grotere foto’s met name langere wachttijden op. Geen enkele computer kan foto’s van 16 of 24 megapixels in hun volle glorie laten zien, en mobiele apparaten al helemaal niet. Nu maakt Flickr automatisch ook kleinere versies aan, maar tenzij je jouw foto’s beveiligt, kan een belangstellende desgewenst ook de grotere downloaden. Dat is geen ramp als het een vriend of familielid betreft, maar het kan ook een fotodief die Flickr plundert zijn. Voor online back-ups kun je beter een speciale (cloud-) dienst gebruiken, en voor het verzenden van grote bestanden is een dienst als WeTransfer beter geschikt.

Ondanks de snelle internetverbindingen van tegenwoordig is het prettig als je de omvang van je fotobestanden voor het web een beetje binnen de perken houdt. 1000 bij 1500 pixels is zo’n beetje de taks, gecombineerd met wat JPEG-compressie (niet te gek veel). Vergeet ook niet de bestanden om te zetten naar een sRGB-kleurprofiel als je standaard in Adobe RGB fotografeert. Met de functie Opslaan voor web in Photoshop (Elements) kun je alles regelen en meteen het effect van de toegepaste compressie (een kwaliteit tussen de 60 en de 80 is meestal optimaal) zien.

Nota bene: bij Opslaan voor web wordt ook de EXIF-informatie weggegooid. Daarin staan technische gegevens en wanneer (en eventueel waar) de opname is gemaakt, maar óók toegevoegde copyrightinformatie. Om die te behouden, kun je beter Opslaan als kiezen, maar je kunt ook de gewenste informatie naderhand aan de bestanden toevoegen met een programma als Bridge.

Lees ook:Kleinere fotobestanden zonder kwaliteitsverlies
Lees ook:Google Foto’s biedt ‘onbeperkt’ gratis opslag
Lees ook:Stel je foto’s veilig met LiveSafer
Lees ook:Tip van de week: opslag
Lees ook:Tip van de week: niet alles op één kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.