Tip van de week: horizontaal of verticaal

Zowat alle digitale camera’s – mobiele telefoons uitgezonderd – maken foto’s die meer pixels in de breedte tellen dan in de hoogte. Meestal bedraagt de zogenaamde beeldverhouding 3:2 of 4:3. Als die verhouding je niet bevalt, kun je het beeld achteraf aansnijden. Maar van een ‘liggende’ foto een ‘staande’ foto maken (meer pixels in de hoogte dan in de breedte) is om diverse redenen niet handig. Het is slimmer om je camera meteen bij de opname een kwartslag te kantelen. Tenminste… als je camera daaraan meewerkt.

Vooral portretfotografen houden hun toestel graag verticaal, alleen al omdat de meeste mensen langer zijn dan breed (Amerikanen daargelaten). Zodoende staat het staande formaat ook wel bekend als het portretformaat. Niet elke camera is even goed op zo’n operatie berekend. In de eerste plaats laten veel camera’s zich lastig in de verticale stand vasthouden. Sommige knoppen zijn opeens een stuk moeilijker bereikbaar, en vooral met zwaardere camera’s én lenzen krijg je al snel last van kramp in je pols. Soms biedt een losse (batterij)greep uitkomst, vooral als deze over een extra ontspanknop en instelwieltjes beschikt (vertical grip). Anderzijds wordt je pols zo nóg zwaarder belast door het extra gewicht.

Bij spiegelreflexen zit de zoeker in principe recht boven de lens, maar bij systeemcamera’s bevindt deze zich soms in een verre uithoek van de body. Ook dat werkt vaak heel lastig in de portretstand. Als je een verstelbaar scherm hebt dat alleen omhoog of omlaag kan worden geklapt, is de meerwaarde daarvan opeens vrijwel nul zodra je de camera kantelt. En bij lang niet elke camera kantelt de schermweergave (beeld, menu’s) voor en na de opname automatisch mee.

Een externe flitser komt in de portretstand zwaar uit het lood te staan, en met een neigkop die niet eveneens kan draaien is bouncen via het plafond geen optie meer. Bij flitsportretten op korte afstand maakt het voor de lichtrichting ook uit of je de camera naar links of naar rechts kantelt. Als je een muisarm aan je flitser dreigt over te houden, is de aanschaf van een speciale flitsbeugel misschien de beste optie.

Lees ook:Flitsen met beleid – I
Lees ook:Olympus Tough! TG-5 tougher dan ooit
Lees ook:Tip 30|500: Wie de flitsschoen past…
Lees ook:Tip van de week: instant HDR
Lees ook:Tip 12|500 Flitsen… of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.