Tip van de week: stoppen met shoppen?

Na alle ophef over weggepoetste rimpels en kunstmatig ingesnoerde tailles die vrouwen zouden aanzetten tot eetstoornissen en bezoeken aan de plastisch chirurg, staat de modewereld nu weer op z’n kop over een blank model dat kunstmatig donkerbruin is gemaakt. Ouderwets op z’n analoog, dat weer wel. Ook op de World Press Photo van dit jaar klonk kritiek, al betrof die dit jaar uitsluitend de vraag of de kleurverzadiging niet een beetje te veel was gedimd. Dus geen ingrepen in de trant van compleet in- of weggekloonde personen in de stalinistische traditie.

We hebben al eerder gezegd: ook in de analoge tijd werd er driftig met foto’s geknoeid. Maar het is tegenwoordig zoveel makkelijker. Voor sommige ingrepen heb je niet eens meer een Photoshop-achtig programma nodig. Dat kan je camera op afroep wel in z’n eentje af.

Hoog tijd voor weer eens een poll: waar ligt voor jullie de grens? Bij een luchtje doordrukken en hooguit een stofje op de sensor wegstippen? Of neem je dan gelijk die lelijke lantarenpaal of dat ontsierende puistje op de neus mee? Knip je wel eens de kunstmatige grijns van oom Henk uit een familieportret om deze door een beter geslaagd portret te vervangen? Of ben je een echte volbloed ‘shopper’, en draai je je hand niet om voor een blond model in een groen truitje dat in werkelijkheid zwartharig respectievelijk oranje was, een kasteel dat zorgvuldig van alle twintigste-eeuwse elementen is gestript, en een Afrikaans landschap waarin je een leeuw uit Artis hebt geplakt?

Waar ligt voor jou de grens met 'shoppen'?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Afsnijden ‘onzin’?
Lees ook:Weer herfstweer
Lees ook:FotoFestival Naarden richt blik op het buitenland
Lees ook:HEGOPHOTO Blog
Lees ook:Tip van de week: de schoonheid van het verval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.