Tip van de week: wel of geen full-frame?

Met de verschijning van de Sony Alpha 99 en de Nikon D600 zal menig gevorderd amateurfotograaf weer last krijgen van de ‘full-framekriebels’. Ook al kosten beide camera’s, in tegenstelling tot eerdere hoopgevende geruchten, in eerste instantie meer dan twee mille. Is het zinvol om over te stappen?

Als je je brood verdient met fotografie en het moet hebben van de hoogst mogelijke kwaliteit, waarschijnlijk wel. Anders alleen maar als je nog een hele stapel groothoekobjectieven uit de analoge tijd hebt liggen, waar je nu niks mee doet omdat er op een camera met een kleinere sensor nauwelijks groothoek overblijft. En dan nóg moeten die objectieven goed genoeg zijn om aan de extreem hoge kwaliteitseisen van een full-framecamera met ruim twintig megapixels te voldoen. Bij ouder glaswerk is dat lang niet altijd het geval. En teleliefhebbers profiteren juist van de ‘verlengingsfactor’ van een camera met een kleinere sensor. Dan blijkt de overstap naar full-frame per saldo soms zelfs een stap terug.

Dus als je na de koop van een nieuwe full-framebody eigenlijk ook toe bent aan een nieuwe set objectieven, zou ik me wel driemaal bedenken eer ik die tweeduizend euro of meer neertelde. Objectieven voor full-frame zijn óók duurder. Dus voor je het weet, ben je minstens het dubbele kwijt.

Lees ook:Kleinste groothoekzoom ter wereld
Lees ook:Tip van de week: oude lens, nieuwe body
Lees ook:Tip van de week: size does matter
Lees ook:Nikon D800: 36 megapixels in full-frame!
Lees ook:Tip van de week: actiefotografie en sensorformaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.