Tip van de week: goedkoop duurkoop

Ooit bezweken voor zo’n aanbieding van een koffiecupmachine, om achteraf te ontdekken dat een kopje espresso bijna net zo veel kost als in een grand café..? Iets soortgelijks geldt op veel vlakken in de fotografie. Neem bijvoorbeeld printers. Vaak gaat een goedkope printer gepaard met dure inkt. Vroeger had je zelfs apparaten met twee cartridges voor vier of zes inktkleuren. Ik kan het weten, want ik heb er nog eentje staan… Zodra één van de drie kleuren op is, kan ik de hele cartridge vervangen. Slecht voor het milieu én voor m’n portemonnee.

Maar ook bij aparte cartridges voor elke kleur zijn veelprinters vaak beter uit met wat duurdere spullen. De cartridges zijn weliswaar óók duurder, maar daar zit dan verhoudingsgewijs ook veel meer in. Natuurlijk heeft het geen enkele zin – althans uit kostenoogpunt – om een semiprofessionele printer van bijna 1000 euro te kopen als je maar een handvol afdrukjes per maand maakt. Maar als je (een deel van) je boterham verdient met de verkoop van prints, is het verstandig om naast de vaste ook de variabele kosten in het oog te houden.

Over goedkoop duurkoop gesproken: bij fine art printing is het helemaal oppassen geblazen voor ‘vreemdmerk’ inkt en goedkoop printpapier. Die zijn weliswaar stukken goedkoper dan de originele spullen van de fabrikant, maar het resultaat kan vies tegenvallen – en de houdbaarheid eveneens.

Lees ook:Twee betaalbare (foto)printers van Canon
Lees ook:Tip van de week: print-weetjes
Lees ook:Foto’s printen – 2
Lees ook:Canon-printer met 12 soorten inkt
Lees ook:Foto’s printen van anderhalve meter breed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.