Tip van de week: de mist in

Met enige vertraging wegens drukte aan het werkfront en de hardnekkige restanten van een griepje, een tamelijk actuele tip van de week. Als je bij nevelig weer foto’s maakt van onderwerpen in de verte, zul je zien dat er op die foto’s weinig te zien vált. Contouren vervagen en details worden onherkenbaar. Bij min of meer dikke mist geldt dat natuurlijk nog sterker.

Valt daar iets aan te doen? Eerlijk gezegd weinig. In het analoge tijdperk kreeg je het advies om een uv-filter te gebruiken, met name aan zee en in de bergen. Tegenwoordig is de meerwaarde daarvan beperkter, en zo’n filter helpt al helemaal niet tegen een flinke portie Hollandse ‘soep’. Wat nog een béétje helpt, is iets onderbelichten en het contrast wat verhogen – hetzij via het cameramenu, hetzij naderhand bij de raw-conversie. Veel camera’s hebben een speciale opnamestand ‘Helder’ of ‘Levendig’, waarbij ook nog de kleurverzadiging een welkome oppepper krijgt. Hopelijk valt daar (rechtsonder) nog wat van te zien. Vergeet echter niet die instelling achteraf weer ongedaan te maken, want bij contrastrijker licht of voor onderwerpen dichtbij is het al snel te veel.

En dat is eigenlijk de beste raad die we kunnen geven: concentreer je bij nevelig weer op close-ups. Je krijg een heerlijk zacht licht zonder zware slagschaduwen en met fraaie pastelkleuren (let wel op de witbalans!), ongeacht het tijdstip waarop of de hoek waaronder je fotografeert.

Lees ook:Loire 8: sfeer vastleggen
Lees ook:Tip van de Week: schaduwen ophelderen
Lees ook:Tip van de week: negatief
Lees ook:Tip van de week: opslag
Lees ook:Tip van de week: herfst met een vleugje HDR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.