Tip van de week: foto’s bewerken zonder schade

Zowat elke camera slaat de gemaakte foto’s standaard op in het zogenaamde jpeg-formaat. Gemakkelijk, want zo heb je kant-en-klare plaatjes tot je beschikking. Al geven gevorderde fotografen veelal de voorkeur aan het raw-formaat, dat meer kwaliteit en flexibiliteit biedt.

Jpeg-foto’s nemen relatief weinig ruimte in beslag, op de geheugenkaart of bij verzending als e-mailbijlage. Dat is te danken aan zogenaamde compressie. Op zich hoeft dit geen ramp te zijn, maar het is toch uitkijken geblazen als je graag je foto’s ingrijpend bewerkt. Zeker wanneer je dat niet in één keer doet, maar in verschillende stappen. Telkens als je een jpeg-bestand opslaat en weer opent, gaat namelijk een beetje kwaliteit verloren. Hoe meer compressie je kiest bij het opslaan, hoe kleiner het bestand… en hoe meer kwaliteitsverlies. Bijgaand (extreem) voorbeeld laat de schade zien. Aan de foto is verder niks veranderd; het bestand is alleen een aantal keren achter elkaar met veel compressie opgeslagen en daarna weer geopend.

Er is een aantal manieren om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Kies bij het opslaan de hoogste kwaliteit, en overschrijf nóóit het originele, onbewerkte bestand zodat je dit altijd achter de hand hebt. Beter nog: sla het bestand dat je aan het bewerken bent op in niet-gecomprimeerd tiff-formaat. Toch kunnen ook tiff-foto’s schade oplopen door ingrijpende bewerkingen. Echte fijnproevers fotograferen daarom bij voorkeur in raw. Bij raw zijn bewerkingen (bijvoorbeeld op het gebied van witbalans of contrast) bijna altijd ‘non-destructief’, en dus desgewenst terug te draaien. Vervolgens maak je een tiff-versie van het raw-bestand, en die gebruik je weer om te ‘shoppen’.

Lees ook:Tip van de week: bestandsformaten
Lees ook:Tip van de Week: bewust bewerken
Lees ook:Tip van de week: bestandsomvang en compressie
Lees ook:Tip van de week: de beginselen van beeldbewerking
Lees ook:Tip van de week: formaat en compressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.