Tip van de week: voorjaarsschoonmaak

Hoewel het nog wat vroeg is voor een officiële voorjaarsschoonmaak, toch alvast een paar tips. Voor scherpe en contrastrijke foto’s is een schone lens essentieel. Een klein stofje is niet erg; dat zie je niet. Worden het er meer, dan blaas je ze weg met een blaasbalgje. Zonder kwastje, want dat wordt vet en dat vet smeer je uit over de lens. Als er toch viezigheid op de front- of achterlens terecht is gekomen, gebruik je een speciaal lensreinigingsdoekje. Eventueel in combinatie met een druppeltje speciale lensvloeistof. Je kunt ook voorzichtig op de lens ademen, maar pas op voor druppels speeksel.

Gebruik uitsluitend speciale doekjes voor lenzen, want sommige brillenpoetsdoekjes bevatten siliconen en kunnen de coating beschadigen. Te hard wrijven geeft krassen. Dit geldt óók ten aanzien van het lcd-scherm.

Als je toch aan het blazen bent, blaas dan stof op de camerabody (mét gemonteerde lens) voorzichtig weg. Stof aan de buitenkant kan naar binnen, met name bij de lensopening. Gebruik eventueel een zacht, schoon doekje (de spreekwoordelijke honderd keer gewassen oude zakdoek) om de body en de lensvatting schoon te maken.

Mocht er toch stof op de sensor terecht zijn gekomen, laat het antistofsysteem dan een paar keer achter elkaar ‘trillen’. Meestal zijn de stofjes dan weg. Zo niet, dan hebben de meeste spiegelreflexen en EVIL-camera’s een speciale functie waarbij de spiegel opklapt en de sluiter opengaat (zorg voor opgeladen batterijen!). Blaas dan met het blaasbalgje zónder kwastje een paar keer flink over de sensor, zonder deze aan te raken. Helpt dat nóg niet, dan zul je de sensor ‘nat’ moeten reinigen. Dat is een specialistisch karweitje, dat je misschien beter kunt laten doen.

Lees ook:Tip van de week: vrij zicht
Lees ook:Stofje? Geen paniek!
Lees ook:Stof op de sensor
Lees ook:Nikon gaat door het stof met de D600
Lees ook:Tip van de week: houd je hardware in topconditie

2 reacties op “Tip van de week: voorjaarsschoonmaak

 1. Bert-Jan

  deze tip is volgens mij niet compleet zonder ook de lenspen te noemen. Sinds ik er een aanschafte kan ik niet herinneren dat er een tijd was voor de lenspen. Ben er zo enthousiast over dat ik er al meerdere heb aangeschaft, gewoon ik elke fototas een, heb ik er altijd eentje bij me.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Heb er zelf ook eentje, en ik moet zeggen dat ik – hoewel ik in eerste instantie sceptisch was – eveneens aangenaam verrast was door het resultaat.

  Nu we toch aan het aanvullen zijn: om flitscontactjes schoon te maken, zijn er speciale glasvezelborstels. Wel oppassen dat losgeraakte vezeltjes niet in je camera terechtkomen!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.