Tip van de week: van analoog naar digitaal

Eén van de redenen dat analoge fotografie zo snel door digitale is verdrongen, is dat analoge foto’s – of liever gezegd negatieven – erg kwetsbaar zijn. Terwijl digitale fotobestanden in principe het eeuwige leven hebben en onbeperkt dupliceerbaar zijn, is ieder negatief een unicum dat aan veroudering onderhevig is. Om maar te zwijgen van het risico op beschadigingen en verlies.

Wacht dus niet te lang met het digitaliseren van je dierbaarste dia’s en negatieven! Dat kun je zelf doen met een scanner, of laten doen bij een fotolab. Met een gewone flatbedscanner kun je alleen prints digitaliseren. Maar er zijn ook duurdere uitvoeringen met een speciale lichtbak voor doorzichtmateriaal, waarmee je filmstrips of dia’s kunt scannen. Mits je niet de allergoedkoopste uitvoering koopt, kan de kwaliteit heel behoorlijk zijn.

Voor perfectionisten zijn er speciale filmscanners. Van de weekaanbieding bij de supermarkt of voordeeldrogist moet je niet te veel verwachten. Goed genoeg voor webgebruik, maar niet als je naderhand nog vergrotingen wilt maken van de scans. Betere alternatieven voor thuisgebruik zijn helaas schaars én duur geworden.

Een andere optie is laten scannen door een gespecialiseerd lab, zoals Trigger en Digital-Scan. De kosten hangen af van hoeveel je wilt laten scannen en in welke kwaliteit. Ook hier is alle waar naar z’n geld. Vergeet in elk geval niet om meteen een kopie te maken van het schijfje met scans, want ook cd’s en dvd’s zijn vatbaar voor de tand des tijds.

Lees ook:Een hele dure filmscanner…
Lees ook:Tip van de week: waarom de analoge trend onzin is
Lees ook:Nieuwe scanner van Canon
Lees ook:Doe-het-zelfpakket voor analoge diehards
Lees ook:Hernia: de pijn wordt zichtbaar

Eén reactie op “Tip van de week: van analoog naar digitaal

  1. W. van den Berg

    Fotoscan levert uw digitale scans op M-Disc. De enige permanente opslag normaal leesbaar in uw DVD speler. Kopieen zijn alleen nodig voor castrofes als brand, diefstal. Het verlies van data door veroudering is uitgesloten. De M-Disc is ontwikkeld en getest in de USA voor archievering van erfgoed.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.