Alternatieven voor Adobe / Adobe Photoshop Elements – III

Conclusie

De meerwaarde van Elements zat ‘m vanouds in de mogelijkheden om op een simpele en speelse manier creatieve dingen met je foto’s te doen. Denk aan het maken van een eigen kerstkaart, bijvoorbeeld. In dat opzicht stelt ‘2018’ een beetje teleur. De sjablonen zijn erg ‘Amerikaans’ en niet erg flexibel, terwijl de gebruikersinterface weer bijna een achtergrond in de vormgeving veronderstelt. Al kun je diezelfde interface naar eigen behoefte aanpassen.

Photoshop bestaat al meer dan 25 jaar, en ook Elements (aanvankelijk ‘Photoshop LE’ genaamd) draait al twee decennia mee. Vergelijk je de verschillende versies door de jaren heen, dan valt op dat de veranderingen van versie tot versie vaak niet heel groot zijn. Neem bijvoorbeeld deze screenshot van Elements 9, van dik zeven jaar terug.

Je zou dit als een bewijs van de wet van de remmende voorsprong kunnen zien. Maar eigenlijk toont het vooral aan hoe goed en vernieuwend de Photoshop-software altijd al is geweest, en nog steeds is. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren allemaal slimme snufjes bij gekomen, vaak met enige vertraging overgenomen uit Photoshop CS/CC. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om slim en simpel beeldelementen te vervangen, tot complete gezichten en achtergronden aan toe. Wat we vooral een minpunt vinden, is dat Elements het tot op heden zonder diverse meer voor de hand liggende toevoegingen moet doen. Wat de gevorderde gebruiker betreft, denken we daarbij vooral aan een echte Curven-functie. Terwijl de beginnende fotobewerker profijt zou hebben van meer (automatische) ondersteuning op gebieden als lenscorrecties en het opslaan van foto’s voor web.

Wat Photoshop CC als programma zo sterk maakt, is dat het een heel uitgebreide alleskunner is. Op sommige vlakken – denk bijvoorbeeld aan zwart-wit of HDR – biedt de concurrentie meer mogelijkheden, maar als allrounder is Photoshop vooralsnog ongeëvenaard. Mutatis mutandis geldt dat ook voor Elements, in elk geval op de Mac.

Huren of kopen?

Photoshop Elements en CC kunnen uit de voeten met elkaars gelaagde bestanden.

Voor de door de wol geverfde fotofanaat kán Photoshop Elements een werkbaar alternatief voor Photoshop CC vormen, mits je bereid bent een paar veren te laten (zoals een volwaardige Curven-functie). Je kunt het altijd proberen, en in noodgevallen kun je altijd weer terug. Prettige bijkomstigheid is dat Elements en CC elkaars bestanden kunnen lezen, inclusief lagenstructuur en raw-conversie-instellingen. Zelf ben ik onderhand zozeer gewend aan het ‘grote’ Photoshop dat ik liever blijf ‘huren’. Laten we wel zijn: er zijn tijden geweest dat je zo’n 1000 euro voor het pakket neertelde. Dan is een leaseprijs van zo’n 145 euro per jaar, Lightroom inbegrepen, nog niet zo gek, afgezet tegen eenmalig ruim 80 euro voor de jaarlijkse upgrade van Elements.

Als je ook een videobewerkingsprogramma wilt hebben, wordt het een iets ander verhaal. Dan kost het complete Elements-pakket je jaarlijks 125 euro, terwijl je voor Premiere Pro als losse CC-applicatie een kleine 300 euro op jaarbasis bijbetaalt. En natuurlijk ben je niet verplicht om ieder jaar de laatste versie van Elements in huis te halen, als je niet per se de laatste snufjes (en op termijn de meest actuele cameraondersteuning) nodig hebt.

NB: deel II – niet in het automatisch gegenereerde staatje – vind je hier.

Lees ook:Photoshop Elements 14 ziet het licht
Lees ook:Boek: Snelgids Photoshop Elements 7
Lees ook:Première voor Photoshop Elements 9
Lees ook:Adobe brengt Photoshop Elements 12 uit
Lees ook:Tip van de week: alternatieven voor Adobe / Adobe (Photoshop Elements)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.