Alternatieven voor Adobe / Adobe Photoshop Elements – II

De Editor

We pakken de draad weer op waar we de vorige keer waren gebleven. De Editor van Photoshop Elements 2018 kent drie gebruiksmodi: Quick, Guided en Expert. Voor lezers die een alternatief voor ‘CC’ zoeken, is de laatste modus het meest interessant. Maar werp toch ook een blik op beide andere modi, want er zitten leuke en handige presets en foefjes bij om je foto’s op te leuken en schakelen is simpel. Al blijkt al doende dat sommige effecten, zoals het vervagen van de achtergrond, lang niet bij elke foto in een handomdraai op de volautomaat zijn gepiept.

Ook de scherptediepte achteraf kunstmatig verkleinen kan met Elements 2018, al is het soms een wat lastiger en tijdrovender karwei dan je zou verwachten.

Hoewel Elements ook in de Expert-modus veel meer leunt op het arsenaal aan automatische beeldcorrecties, heb je toch een aardig scala aan mogelijkheden tot je beschikking. Het gereedschapspalet (rechts op het plaatje hiernaast) bijvoorbeeld doet nauwelijks onder voor dat van Photoshop CC (links).

Zoals je op de screenshot hieronder kunt zien, kun je bij het kloonstempel (Clone Stamp) niet alleen grootte en dekking aanpassen, maar ook de overvloeimodus (Mode) en de vorm/hardheid van het ‘penseel’. Voor beeldcorrecties en aanverwante ingrepen hoef je je ook niet snel bekocht te voelen.

Natuurlijk is het instrumentarium hier en daar anders – en overzichtelijker – ingedeeld met het oog op de doelgroep. Het gereedschap tegen rode ogen, dat in Photoshop CC bij het retoucheerpenseel is ingekwartierd, heeft in Elements een eigen plek plus een extra optie om de ogen van iemand die geknipperd heeft, te openen met behulp van een vergelijkbare foto. Zo’n foefje leidt bij World Press Photo tot diskwalificatie, maar voor het familiealbum kan het een uitkomst zijn. Ook zijn sommige instrumenten wat simpeler uitgevoerd dan in CC (bijvoorbeeld Shadows/Highlights). Toch is er niet zo heel veel wat je echt mist. Je kunt zelfs met lagen, aanpassingslagen (Adjustment Layers) en laagmaskers werken, al is de keus aan aanpassingslagen wat bescheidener. Er is voldoende keus uit Filters en zelfs het bekende History-paneel ontbreekt niet. Een gemis is dat Elements nog steeds geen Curven-functie heeft, al vind je in het Enhance-menu wel een wat omslachtig werkende variant Adjust Color Curves. En het is juist met het oog op de doelgroep vervelend dat je lenscorrecties (een functie die in Elements trouwens veelzeggend Correct Camera Distortion heet) uitsluitend handmatig kunt doen, en niet aan de hand van in de bestanden ‘ingebouwde’ lensprofielen.

Ook in Elements kun je werken met (aanpassings)lagen en laagmaskers.

Nog zo’n voorbeeld van de ‘omgekeerde wereld’: bij Afbeeldingsgrootte / Image Size ontbreekt een optie om het programma het interpoleerwerk op de volautomaat te laten doen. En toen ik screenshots bij deze posts wilde laten opslaan via Save for Web, koos Elements uit zichzelf in eerste instantie voor het gif-formaat, dat vanwege het beperkte kleurenpalet voor foto’s niet de eerste keus is. Toen ik handmatig het alternatief JPEG selecteerde, wilde Elements de plaatjes aanvankelijk opslaan zonder kleurprofiel. Voor een hobbyfotograaf die zich liever niet verdiept in bestandsformaten en kleurprofielen zijn dergelijke standaardinstellingen onhandig.

Bij een Print-opdracht is het niet anders. Wellicht had het er ook mee te maken dat er geen specifieke printer op m’n laptop was geïnstalleerd, maar ik had op z’n minst een waarschuwing wegens een te lage resolutie verwacht toen ik doodleuk aangaf dat ik een foto van 1800 bij 1200 pixels op A4-formaat wilde printen. Kennelijk vindt Elements de webstandaard van 72 ppi (pixels per inch) ook voor fotoafdrukken wel afdoende. Voor echte fotolabkwaliteit moet je toch eerder aan zo’n 200 ppi of meer denken, en zelfs veel schermen zitten tegenwoordig op de 96 of 144 ppi.

Dit klinkt misschien kritischer dan het is bedoeld – en je moet toch al zo op je woorden letten in een tijd dat sommige media zich als de buikspreekpoppen van de industrie opwerpen teneinde het grijzende hoofd boven water te houden… Laat er geen twijfel over bestaan dat Adobe niet voor niets marktleider is. Ondanks alle oude en nieuwere concurrenten is Photoshop nog altijd dé norm als allround beeldbewerker, en kleine broer Elements profiteert daarvan mee. Dat geldt niet alleen voor het scala aan mogelijkheden als zodanig, maar ook voor de actualiteitswaarde op het gebied van de ondersteuning van nieuwe camera’s en dergelijke. Terwijl ik dit schrijf, wordt er net een nieuwe update aangekondigd. Ik zou alleen zelf in specifieke gevallen andere keuzes hebben gemaakt of andere prioriteiten hebben gesteld bij een spin-off voor gelegenheidsfotografen. In de slotaflevering maken we de balans op.

Lees ook:Photoshop Elements 13 uitgebracht
Lees ook:Adobe lanceert Photoshop Elements 15
Lees ook:Tip van de week: alternatieven voor Adobe / Adobe (Photoshop Elements)
Lees ook:Boek: Snelgids Photoshop Elements 7
Lees ook:Photoshop Elements 14 ziet het licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.