Tips en trucs voor de filters uit de gratis Nik Collection

Een surrealistisch Amsterdams stadslandschap met HDR Efex Pro

Aangezien vanwege de harde wind zo’n beetje alle paasfestiviteiten zijn afgeblazen die niet eerder waren afgelast uit vrees voor aanslagen, is het een mooi moment om wat te spelen met de gratis filtertjes uit de Google Nik Collection. Een paar tips en trucs.

In beginsel is de Nik Collection een Photoshop-plug-in. In Lightroom heb je er eigenlijk alleen wat aan bij het samenstellen van een HDR-foto, maar dat kan ook vanuit Photoshop of Bridge. De verschillende programma’s (op HDR Efex Pro na) werken niet met raw-bestanden, dus als je in raw fotografeert, zul je de opnames eerst moeten omzetten naar jpeg of tiff. Je vindt de filters keurig gerangschikt in het Photoshop-hoofdmenu onder Filter > Nik Collection. In sommige gevallen, zoals bij de zwart-witomzetter Silver Efex Pro of de antieke-camerasimulator Analog Efex Pro, wordt het effect op een aparte laag toegepast (mocht dat niet het geval zijn, verander dit dan even onder Instellingen linksonder in het scherm – zie de screenshots). Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld om het effect via de Dekking-regelaar van het Photoshop-lagenpalet wat te dimmen. Bij HDR Efex Pro, dat trouwens ook prachtig via het tonemappen van één enkele foto een overdreven HDR-effect kan simuleren, gebeurt dit niet. Als je toch een aparte laag wilt, maak dan eerst in Photoshop een kopie van de achtergrondlaag (Laag > Laag dupliceren).

Het scherm van HDR Efex Pro met gesplitste voorvertoning ingeschakeld.

Vrijwel ieder filter kent een heleboel presets, die je ook nog rechts in het paneel naar eigen smaak kunt aanpassen en finetunen. Als je bijvoorbeeld geen kunstmatig ‘vuil en krassen’ op je ‘analoge’ foto wilt, vink je dat weg. Boven het hoofdvenster drie icoontjes waarmee je het voorvertoningsvenster kunt aanpassen. Je kunt kiezen tussen alleen de originele óf de bewerkte foto (je schakelt tussen voor/na met de knop Vergelijken), allebei naast elkaar of – misschien wel de mooiste optie – een gesplitst beeld waarbij je zelf de scheiding kunt verplaatsen.

Heb je je ‘ideale’ instellingen gevonden? Dan kun je zo’n instelling voor hergebruik opslaan in een aparte map, door linksonder in het scherm achter Aangepast op het plusje te klikken.

Lees ook:Tip van de week: maatwerk met Luminar
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen IV
Lees ook:Tip van de week: lagen
Lees ook:Google geeft Nik Collection-software weg – gratis!
Lees ook:Tip van de week: half-HDR

4 reacties op “Tips en trucs voor de filters uit de gratis Nik Collection

 1. Hans Stad

  Je schrijft dat de NIK filters niet met RAW overweg kunnen en dat je RAW eerst moet omzetten in JPEG of TIFF. Die ervaring heb ik niet, ik open de RAW foto’s in de RAW editor en nadat ik de bewerking met de RAW editor heb gedaan kan ik gelijk de NIK filters toepassen. Indien je met de HDR module van NIK werkt kan je gelijk de RAW openen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  HDR Efex Pro is inderdaad de uitzondering – daarvoor moet je in Bridge helemaal onder aan het rechtsklikmenu (achter Google) zijn. Je doet dan wel afstand van de reguliere mogelijkheden bij raw-conversie (al heb je die bij een HDR-foto meestal maar ten dele nodig) – reden waarom beeldbewerkingsspecialist Frans Barten indertijd in Focus adviseerde om de raw-bestanden eerst zelf om te zetten naar tiff (bij voorkeur 16 bits). Maar het kan wel, ook trouwens bij tonemapping van één bestand, dus bedankt voor je oplettendheid! Ik heb de tekst op dat punt aangepast.
  Voor zover ik weet, werken de andere programma’s alleen met reeds geconverteerde raw-bestanden. Maar volgens bedoel jij hetzelfde (“nadat ik de bewerking met de RAW editor heb gedaan kan ik gelijk de NIK filters toepassen”).

    /   Beantwoorden  / 
 3. hans stad

  Ik sla het resultaat van HDR altijd als TIFF 16-bit op en open ze dan achteraf in de Raw-editor voor lenscorrecties etc.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Raymond Harper

  Dat kan (sinds een paar jaar) natuurlijk ook, al is het in wezen de ‘omgekeerde weg’. Waar het me in beginsel om ging, is dat raw-fotografen met de meeste Nik Collection plug-ins eerst hun raw-bestanden zelf naar tiff of jpeg moeten omzetten (met inderdaad HDR Efex Pro als uitzondering). De vraag is of dit zo’n drama is, en het geldt voor de meeste van dergelijke filtersoftware, met een programma als CameraBag als gedenkwaardige uitzondering.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.