Photoshop CC, wat moet je ermee?

I: de overstap zelf

Wie de nieuwste versie van Photoshop wil hebben, zal dit programma moeten leasen, want kopen is geen optie meer. Dat kan alleen nog met de amateurversie Elements, én met Lightroom. Er wordt gemord over de prijs (ruim 60 euro voor een maandabonnement), maar als je alleen Photoshop wilt, kun je dat ook als standalone krijgen voor nog geen 25 euro. Voor die zes tientjes kun je desgewenst het complete Adobe Creative Cloud-pakket op je computer installeren, met onder andere Illustrator, InDesign, Dreamweaver en Premiere Pro. Ook Lightroom 5 zit er dan bij, plus 20 GB cloudopslag. Studenten en docenten krijgen korting, en bestaande klanten (in elk geval tot eind augustus) ook.

Je kunt natuurlijk met je oude CS-versies blijven doormodderen, en dat zul je ook wel móeten als je hardware niet aan de (vrij hoge) systeemeisen voldoet. Het is dan ook verstandig om die vóórdat je in de Cloud stapt te checken. Als je niet instapt, zit je wel weer met het probleem dat je software snel veroudert. Mijn oude Bridge-versie kan bijvoorbeeld niet met raw-bestanden van bepaalde nieuwe camera’s uit de voeten. Bij ‘upgraden’ moet de nieuwe versie alle mappen opnieuw inlezen – wat tijd kost -, maar hij neemt wel alle informatie (inclusief bijvoorbeeld de waarderingen) over.

Zelf heb ik de knoop doorgehakt, en ben rustig begonnen met Photoshop en Bridge. Met Lightroom wacht ik liever tot een paar kennelijke bugs verholpen zijn. Het installeren ging vrij vlot en soepel, en boven aan m’n bureaublad staat nu een (meestal) zwart donderwolkje. Als er updates zijn, wordt-ie blauw, en dat was eigenlijk vrijwel meteen het geval. Je vraagt je af waarom de versie die je in eerste instantie downloadt, niet ook is bijgewerkt. Veel irritanter is dat ik om de haverklap een boodschap op het scherm krijg dat m’n ‘proefversie’ is verlopen… Ik heb nota bene net wapperend met m’n creditcard een contract afgesloten voor een jaar, en nooit een proefversie gebruikt!

(volgende keer over de ‘look’ en ‘feel’)

Lees ook:Nik Collection werkt ook als plug-in Photoshop 2018
Lees ook:Photoshop CC: oudere versie terughalen
Lees ook:Nieuwe functies Photoshop CC
Lees ook:Photoshop CC 2015 is here!
Lees ook:Lightroom 3 ziet licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.