Photoshop Elements elementair – 4

Welke versie?

Oorspronkelijk had deze aflevering de aftrap moeten vormen van de serie. Er kwam echter een kink in de kabel omdat ik op de Nederlandstalige versie van Elements 9 voor de Mac wilde wachten. Om een lang verhaal kort te maken: die is (en komt) er dus niet… al wordt er wél door sommige webwinkels mee geadverteerd. Je moet als Appelaar echter de Engelstalige gecombineerde Windows/Mac OS-versie hebben. Als je alleen Windows gebruikt, heb je de vrije keus tussen Engels of Nederlands.

Check voordat je iets koopt of bestelt even de systeemeisen. Tot voor kort was Elements een relatief licht programma, maar het programma is met z’n grote broer meegegroeid. De lat ligt bij versie 9 behoorlijk hoog. De installatie neemt dan ook letterlijk een stief kwartier in beslag. Als je een oudere computer hebt, ben je soms beter af (of zelfs aangewezen op) een eerdere versie. Je moet dan weliswaar bepaalde geavanceerde functies missen, maar je betaalt ook minder. Soms krijg je zo’n oudere versie zelfs ‘gratis’ meegeleverd bij bepaalde andere producten, zoals tekentabletten. Daarbij moet worden aangetekend dat ook versie 9 in de aanloop naar de feestdagen in prijs is gezakt.

Wat ik zelf géén verbetering vind, is de meegeleverde Organizer. Met dit beheerprogramma kun je weliswaar foto’s van trefwoorden voorzien en geotaggen, automatisch gezichten laten herkennen en zelfs eenvoudige ‘batchbewerkingen’ laten doen, maar voor dingen als copyrightinformatie toevoegen ben je met voorganger Bridge beter (en sneller!) bediend. Geen wonder, want Bridge was tijdelijk ‘geleend’ van het professionele CS. Als je Bridge nog van een oudere versie hebt staan, kun je dat gerust blijven gebruiken.

Natuurlijk beschikt elke nieuwe versie van Elements weer over nieuwe gimmicks. Voor serieus gebruik is de belangrijkste troef van versie 9 wellicht de mogelijkheid om met maskerlagen te werken (al kon dat via een omweg ook al met oudere versies). Over het nut daarvan een volgende keer meer.

Lees ook:Première voor Photoshop Elements 9
Lees ook:Tip van de week: alternatieven voor Adobe / Adobe (Photoshop Elements)
Lees ook:Photoshop CC: oudere versie terughalen
Lees ook:Photoshop Elements 14 ziet het licht
Lees ook:Tip van de week: software voor ’n prikkie

2 reacties op “Photoshop Elements elementair – 4

  1. Raymond Harper

    Het hangt er natuurlijk van af wat je gewend bent, plus dat smaken verschillen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.