Manipulatie of… ?

Dit wordt een gevaarlijk stukje. Ik begeef me op glad ijs, want ik zit er helemaal naast of er is iets anders aan de hand.

In een Volkskrant Online bijlage verschenen onlangs foto’s van een aantal gerenommeerde zwart-wit fotojournalisten. Met het hert van Jean-Pierre Jans nog immer in het achterhoofd (bij-gePhotoshopped, ontdekt door een oplettende lezer) kijk ik tegenwoordig ‘anders kritisch’ naar elke journalistieke foto in elke krant.

Zo ook naar deze. Het doet er nou even niet toe van wie deze is. Het is maar een uitsnede. Maar kijk nou eens goed naar die staande man . Die lijkt ‘te stralen’. Vooral rondom de broek is het goed te zien. Het lijkt erop dat alles rondom de persoon iets lichter is gemaakt, waardoor de man er sterker uitspringt. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat de foto zo in één keer is gemaakt: hier is nabewerken aan te pas gekomen. Of noemen we dit al manipulatie?

Overigens vind ik het geeneens mooi…

Wat denken jullie: kun je zo een foto maken? En is het erg dat dit gebeurt, als het is wat ik denk?

Lees ook:Compositie: leer kijken!
Lees ook:Plaatsing en onscherpte
Lees ook:Sportfoto met extra’s
Lees ook:Joost van den Broek wint Zilveren Camera 2011
Lees ook:Oorlogsfoto uit Tweede Wereldoorlog

5 reacties op “Manipulatie of… ?

 1. Wilma

  Dit lijkt me inderdaad geen zuivere koffie….

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ruben

  Ik denk dat het Jezus is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Patrick

  Bij heel veel foto’s tref je dit fenomeen aan.
  Het lijkt mij meer doordrukken tegenhouden kwestie.
  Ik denk dat het origineel lichter was en vervolgens de achtergrond met een zwarte brush donkerder is gemaakt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wilma

   Dan is dat wel heel snel en onzorgvuldig gedaan!

     /   Beantwoorden  / 
  2. lukenhulsker

   Ik denk ook dat gewoon een van teveel en onzorgvuldig doordrukken en tegenhouden is(het doet mij denken aan het anologe tijdperk)en het is daarbij ook nog iets te veel verscherpt.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.