Cursus Lightroom bij Calumet: nuttig!

Bij Calumet is leren ook gelijk doen

Bij het op de markt komen van versie 1.0 van Lightroom heb ik dit pakket direct gekocht. RawShooter, toen op mijn computer, werkte goed en Lightroom beloofde nog veel meer. Bovendien was er zoiets als een beurs- of introductiekorting: het is dus nu of nooit, moet ik hebben gedacht.

Eerlijk is eerlijk: het pakket is na thuiskomst wel direct op de PC gezet, maar daar begon de ellende. Lees verder, want het is allemaal goed afgelopen. Voordat Lightroom op de markt kwam waren er – ik geloof – drie gratis te downloaden proefversies. Twee daarvan had ik ook inderdaad gedownload, om er vervolgens nauwelijks iets mee te doen. Want het bleek een softwarepakket waarmee je niet even een foto kon bewerken en opslaan: de foto moest eerst worden geïmporteerd. En dat nu leek me even iets teveel van het goede.

Importeren

Ik hoopte dat dit ‘importeren’ in de tweede proefversie wel verdwenen zou zijn. Maar dat bleek dus niet het geval. Proefversie drie heb ik toen maar gelaten voor wat het was. Had ik dat maar nooit gedaan… Bij het installeren van de definitieve versie 1.0 liep ik tegen een haast onoplosbaar probleem aan. Het had iets te maken met een catalogus en een back-up. De helpdesk van Adobe hielp me uiteindelijk uit de brand met een recept van twee A-viertjes. Ik moest bestanden verwijderen op plaatsen waar een normale PC-gebruiker zoals ik nooit komt. Doodeng, maar het lukte en bleek succesvol. Na het opnieuw installeren van versie 1.0 bleek alles te werken. Beetje bij beetje leerde ik het programma kennen.

Bij een update ging het bijna nog een keer fout. Ik vermoed – en hoop – per ongeluk heeft er een keer een update op de Adobe website gestaan vol bugs. Veel werkte er niet meer, ik kon zelfs geen dng-bestanden meer lezen. Deze update heeft er maar een halve dag op gestaan, maar ik had ‘em net… Gelukkig loste Adobe dat enkele dagen later al weer op met een verbeterde versie.

Met het installeren van versie 2.0 heb ik maar even een paar dagen gewacht – tot de kust veilig was. De grootste winst vind ik vooral de mogelijkheid met twee schermen te werken: in versie 1.x was dat niet mogelijk. Intussen ben ik een behoorlijk zware gebruiker van Lightroom: al mijn foto’s gaan vanaf de geheugenkaart rechtstreeks Lightroom in en dit pakket zorgt ook voor alle output (foto’s voor tijdschriften, website, afdrukcentrales, print en deze weblog). Met andere woorden: ik dacht het pakket aardig onder de knie te hebben. Toen Calumet mij uitnodigde voor een tweedaagse Lightroom-cursus had ik zo mijn bedenkingen: kan ik die tijd niet beter besteden?

Als Wout de Jong – fotograaf – een half uurtje bezig is met zijn toelichting op en uitleg van Lightroom word ik ‘gevangen’ door de ene nieuwe optie na de andere. Ik weet best wat van Lightroom, maar er is vooral ook veel dat ik niet weet, wordt me duidelijk. Heerlijk: die kennis  komt immers mijn foto’s ten goede!

Opbouw

Wout bouwt zijn tweedaagse training heel gestructureerd op. Zelfs de paar sheets bij aanvang worden in Lightroom gepresenteerd. De kern van Lightroom draait volgens Wout maar om één zaak: snelheid. Daarom heeft vooral de veel-fotograaf baat bij het gebruik van Lightroom. Wout schat dat 60% van de profs Lightroom gebruikt, 15% Aperture en de rest heeft andere software geïnstalleerd.

De meest ‘kritieke’ fase bij het gebruik van Lightroom is het importeren van bestanden. Dat moet goed en zorgvuldig gebeuren – daarna kan er weinig meer fout gaan. Overigens kan ook PhotoMechanic hierbij nog steeds een rol spelen: PhotoMechanic laadt heel snel grote aantallen foto’s in en dat maakt een snelle(re) beoordeling mogelijk. Vervolgens laad je alleen de opnamen die je wilt bewaren in Lightroom in. Dat scheelt opnieuw tijd en: schijfruimte.

Handig in Lightroom is gebruik van sneltoetsen. Vrijwel het hele alfabet en verschillende F-toetsen komen voorbij. Eenmaal geleerd sparen deze toetsen je opnieuw veel tijd en muisgeklik. De selectiemethoden in Lightroom zijn haast onuitputtelijk! En dan het (slim) gebruik van Keywords, om structuur in je fotoarchief aan te brengen… er komt haast geen einde aan de informatie die Wout die eerste dag over ons uitstrooit. En een ieder consumeert ervan wat hem of haar het meest nuttig lijkt. En dat is véél, in mijn geval.

Dag 2. Verschillende deelnemers hebben vragen naar aanleiding van het onvermijdelijke oefenen thuis. Geen vraag blijft onbeantwoord en elk ‘probleem’ wordt soepel opgelost. Uiteindelijk mondt dit deel uit in een korte samenvatting van de eerste dag. Vervolgens gaat Wout weer van start in hetzelfde lekkere tempo als dag één.

Aan bod komen nu zaken als archiveren, auto-import en zelfs het met de camera rechtstreeks in Lightroom ‘schieten’. Veel zaken zijn relatief eenvoudig alleen: je moet het even weten. “Dat is ook de kracht van Lightroom”, vertelt Wout. “Het programma is door iedereen snel te leren, in deze twee dagen training blijft er eigenlijk niets onbesproken van het programma.”

Catalogus

Van groot belang is ook de omgang met de catalogi die Lightroom aanmaakt. De keuze is alles-in-één catalogus of toch per opdracht voor de professionals. Of een alles-in-één om dagelijks mee te werken en een catalogus met alleen de foto’s die de moeite van het bewaren waard zijn. En hoe ga je met catalogi om als je naast je PC ook nog een laptop gebruikt? Foto’s stapelen, ook zo’n handig gereedschap als je het aantal foto’s op je scherm beheersbaar wilt houden.

Het laatste dagdeel van de Lightroom-training bestaat uit de modules Slideshow, Print en Web en de integratie van Lightroom met Photoshop. Een handeling van Photoshop uitvoeren in Lightroom? Het kan. Een presentatie in pdf maken, of een flitsende website pagina’s? Na het maken van een preset een kwestie van enkele muisklikken. Panorama’s, HDR-trucs, direct vanuit Lightroom via FTP uploaden… het is eigenlijk onvoorstelbaar welke mogelijkheden Lightroom allemaal kent. Wout de Jong presenteert ze allemaal op een plezierige wijze:  gestructureerd en in een logische volgorde. Dat ik dit, toch al enkele jaren Lightroom-gebruiker, toch niet eerder heb gedaan…

Informatie: www.calumetphoto.nl.

Lees ook:Meer pixels, meer, meer….
Lees ook:Lightroom: favoriet bij veel fotografen
Lees ook:Lightroom plugin voor Picasa webalbum
Lees ook:[Lightroom] Eerst foto’s importeren
Lees ook:Lightroom-tip: plaatselijk oplichten

4 reacties op “Cursus Lightroom bij Calumet: nuttig!

 1. Elja Trum

  Klinkt inderdaad als een nuttige cursus. Ik kan me voorstellen dat er ontzettend veel in Lightroom zit waar je normaal zo snel niet bij komt.

  Door de juiste trucjes te leren kun je waarschijnlijk vele malen efficienter met Lightroom werken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Wim Leunen

  Ik heb me ingeschreven voor de cursus Lightroom. Na het bericht van Calumet, dat ik me tot vijf dagen voor de start kosteloos kan afmelden slaat de twijfel toe…
  Toch maar een boek kopen, na veel zelf geprutst te hebben in Lightroom?
  Na het lezen van dit enthousiaste verhaal blijf ik toch bij mijn beslissing om de cursus te gaan volgen.

  Nadat ik deze cursus (5 en 12 februari 2010) heb gevolgd zal ik mijn mening over deze cursus op deze blog melden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Michiel Fotografie liefhebber

  Wat is volgens u het grootste verschil tussen de Raw editor in Photoshop en Lightroom? Ik werk zelf altijd met de Raw editor, en vraag me af of een switch de moeite waard is..

    /   Beantwoorden  / 
 4. Raymond Harper

  Beste Michiel,

  Op voorhand dit: ik kan alleen maar voor mezelf antwoorden, niet voor mijn voorganger. Zelf geef ik de voorkeur aan Lightroom, omdat dit programma voor raw-verwerking meer mogelijkheden biedt (waaronder sinds versie 2 ook plaatselijke bewerking). Het is een pure raw-converter, waarmee je bijvoorbeeld de instellingen voor één foto naar de rest van een serie kunt kopiëren, om daarna desgewenst nog individuele aanpassingen te doen. De ruisonderdrukking is in de laatste versie van Lightroom (3) eveneens sterk verbeterd, al geldt dat eveneens voor Photoshop CS5.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.