Fujifilm X-Pro2 praktijktest II

De zoeker

De Fujifilm X-Pro2 die ik een paar weekjes te logeren heb, heeft één ding dat al z’n concurrenten binnens- en buitenshuis níét hebben, en dat is z’n ‘hybridezoeker’, die op afroep zowel een optisch doorzichtbeeld als een elektronisch beeld kan geven. De enige andere camera’s met zo’n zoeker zijn de Fujifilm X100-modellen, en die hebben niet te klagen over populariteit. Dat komt waarschijnlijk ook doordat die hybridezoeker op zo’n cameraatje met niet-verwisselbare vaste brandpunt (23 mm F 2; omgerekend 35 mm) beter bruikbaar is. Bij de X-Pro2 liet de meegestuurde 23 mm F 1,4 meteen zien dat aan zo’n hybride zoekerconstructie ook nadelen kleven. In de optische zoekerstand schermt het uit de kluiten gewassen objectief al zonder zonnekap een flink stuk van het zoekerbeeld af. Vandaar dat Fujifilm ook een serie minder lichtsterke maar compactere objectiefjes heeft uitgebracht, waaronder m’n eigen F2/35 mm ‘standaardlens’.

De hybridezoeker van de X-Pro2 is écht hybride: ook in de optische zoekerstand kan allerlei informatie in het zoekerbeeld worden geprojecteerd (rechts). Bij langere brandpunten wordt het kadertje dat de beelduitsnede weergeeft echter erg klein.

Bij langere brandpunten treedt niet alleen afscherming op, maar moet je je ook behelpen met een akelig klein beeldkadertje dat het opnamegebied aangeeft. De optische zoeker is namelijk geen echte zoomzoeker: bij objectieven van 35 mm of langer wordt het beeld alleen in één klap een stuk vergroot. De optische zoekerstand is dan ook niet lekker werken met teleobjectieven of zooms, omdat je dan al snel tegen een ‘postzegel’ zit aan te kijken. Ook is de parallax (de mate waarin het optische-zoekerbeeld afwijkt van het sensorbeeld) nogal groot, doordat de zoeker ver uit het midden is geplaatst. Dit kon echter moeilijk anders, aangezien het objectief anders een nóg groter deel van het zoekerbeeld zou afschermen. Dat het beeldkadertje meebeweegt met de ingestelde opnameafstand, biedt tot op zekere hoogte soelaas. Een ander nadeel van deze constructie is dat het zoekeroculair nogal klein is, wat lastig is voor brildragers. De X-Pro2 beschikt trouwens wel over ingebouwde dioptriecorrectie; z’n voorganger de X-Pro1 niet.

Bij straat- en evenementenfotografie helpt de optische zoeker je sneller te reageren, al is de kadrering iets minder nauwkeurig dan in de elektronische stand.

Dit wil niet zeggen dat de hybridezoeker geen voordelen heeft. Bij gebruik met een geschikt objectief is het optische zoekerbeeld toch ‘echter’ (duidelijker, realistischer…) dan het beeld van een elektronische zoeker, en met een telelens of zoom schakel je gewoon over naar elektronisch – al is de elektronische zoeker van de X-T2 groter én beter. Ook kun je met zo’n kaderzoeker in de gaten houden wat er buiten beeld gebeurt. Heel slim is de integratie van beide zoekersystemen: zo kun je via een in de optische zoeker geprojecteerd histogram de belichting in de gaten houden, en kan de optische zoeker desgewenst tijdelijk naar een vergroot elektronisch zoekerbeeld schakelen zodra je aan de scherpstelring draait om handmatig scherpstellen te vergemakkelijken. Toch kun je je per slot van rekening niet aan de indruk onttrekken dat dit zoekerconcept beter op z’n plaats is op een compactcamera met vaste brandpunt zoals de X100F dan op een systeemcamera met verwisselbare lenzen. In de slotaflevering maken we de balans op.

Lees ook:Fujifilm X-Pro2, X-E2S en X70
Lees ook:Nieuwe Fujifilm-compacts voor elke smaak en beurs
Lees ook:Fujifilm X100 krijgt kleiner broertje
Lees ook:Fujifilm X30: elektronische zoeker en verstelbaar scherm
Lees ook:Tip van de week: zoekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.