Fujifilm XF 90 mm F 2 R LM WR praktijktest

Het testen van je eigen (foto)spullen wordt vaak ontraden. Maar aangezien het de nieuwste aanwinst uit de populaire Fujifilm X-lijn, de XF 90 mm F 2 R LM WR, betreft en ik die toch al gerecenseerd had op de site van de leverancier (nee, ik word niet gesponsord…) leek het me wenselijk om mijn bevindingen ook met de lezers van dit blog te delen.

De Fujifilm-objectieven staan hoog aangeschreven, en zeker in dit geval mag dat ook wel gezien de pittige prijs (bijna 900 euro). Ook de omvang en het gewicht zijn fors. Voor dat geld krijg je er een hoesje bij en een zonnekap. De bajonet van die zonnekap wekt niet de indruk dat die voor de eeuwigheid is gebouwd – je ziet het plastic buigen wanneer je ‘m op de lens draait. Jammer, want voor de rest is de bouwkwaliteit perfect. Het objectief is ook spatwaterdicht.

Op de scherpte en dergelijke valt heel weinig aan te merken. De autofocus werkt echter op de gebruikte body (een X-E2) behoorlijk traag. Misschien dat toekomstige firmware-updates op dit vlak verbetering bieden. Fujifilm geeft op de eigen website hoog op van de AF-snelheid, op een manier die doet denken aan het geflatteerde brandstofverbruik waarmee autofabrikanten goede sier maken. In de praktijk schiet het objectief echter regelmatig door de scherpte heen, wat mede door het grote insteltraject (tot 60 cm) veel tijd kost. Gelukkig gaat een en ander wel vrijwel geruisloos. Wel hoor je het lensdeel dat voor de scherpstelling wordt gebruikt ‘bonken’ in het inwendige wanneer de camera op de uitstand staat. Verder was beeldstabilisatie welkom geweest: in full-frametermen heb je het toch over een 135 mm.

Pluspunten

  • Hoge lichtsterkte
  • Prima optische kwaliteit
  • Kortste instelafstand 60 centimeter (close-ups)
  • Degelijke uitvoering

Minpunten

  • Forse prijs
  • Geen beeldstabilisatie
  • Relatief langzame autofocus
Twee uitsneden uit bovenstaande testfoto: links ter illustratie van de prima scherpte, rechts van de soms nogal onrustige ‘bokeh’ (open de afbeelding in een nieuw venster voor een goede indruk).

Lees ook:Zeiss-macrolens voor Fujifilm X en Sony E
Lees ook:Beeldstabilisatie: maakt Fujifilm een inhaalslag?
Lees ook:Fujifilm X-Pro2 praktijktest II
Lees ook:Summer sale bij Impossible
Lees ook:Allweathercompact met bluetooth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.