Test Thule Covert DSLR Satchel cameratas

We krijgen maar zelden de kans om apparatuur te testen. Dus dan pakken we het ook meteen grondig aan! Een test van de Thule Covert DSLR Satchel cameratas. Na de eerste kennismaking komen we later terug op het ‘laadvermogen’ en de praktische bruikbaarheid.

Een foto-uitrusting is niet compleet zonder cameratas. Het Zweedse merk Thule, al tientallen jaren producent van skidragers en dakkoffers, is sinds kort eveneens actief op deze markt. De Covert-lijn is, zoals de naam al aangeeft, bedoeld voor de fotograaf die niet als zodanig wil opvallen. Wij testten de DSLR Satchel: een middelgrote tas voor één spiegelreflex- of grotere systeemcamera met twee of drie niet te grote objectieven en accessoires. Deze kost in de winkel zo’n 125 euro. Voor wie meer apparatuur heeft mee te nemen, zijn ook een ‘messengermodel’ en een rugzak te koop. Thule levert ook kleinere modellen.

Opvallend is de Covert in elk geval niet. Net als de legendarische T-Ford is hij maar in één kleur te koop: Dark Shadow (lees: bijna zwart). Het gebruikte waterbestendige materiaal oogt oerdegelijk en voelt ook zo aan – Thule geeft 25 jaar garantie. In tegenstelling tot veel goedkopere tassen valt de SLR Satchel ook leeg nauwelijks in te deuken. Dit komt, blijkt al snel, doordat de op zichzelf comfortabel soepele ‘buitentas’ nog een uitneembare ‘insert’ met een heel eigen schottensysteem bevat. Daarover later meer.

In de buitentas bevinden zich her en der allerlei vakjes, waaronder voor een flinke tablet. In het van een ritssluiting voorziene vak onder de klep zitten kleinere vakjes voor losse geheugenkaarten of kaartdoosjes: handig! Die klep opent trouwens van je lichaam af wanneer je de tas over je schouder draagt. Daardoor is de apparatuur grijpklaar voor de eigenaar én minder grijpklaar voor andere belangstellenden. De soepele verstelbare riem is uitgerust met een eveneens verstelbare schouderpad van zacht materiaal dat je nek ontziet. Enig minpuntje tot zover is dat de klep niet helemaal oversluitend is uitgevoerd aan de kant van het hoofdcompartiment. De ritssluitingen zijn weliswaar officieel waterbestendig, maar je zult de eerste niet zijn die bij het inderhaast dichtritsen een kier openlaat. De binnentas heeft nog een eigen rits, maar die verdwijnt in principe geopend en wel achter het vak in de klep van de buitentas. Buitenboord is nog plaats voor een niet te gek groot en zwaar statief.

De volgende keer onze ervaringen in de praktijk

Lees ook:Test Thule Covert DSLR Satchel – deel 2
Lees ook:Win een Thule-cameratas met je winterfoto!
Lees ook:Thule-cameratassen voor stadsfotograaf
Lees ook:Case Logic Kontrast-schoudertas getest…
Lees ook:Win een Case Logic-fototas met je herfstfoto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.