Fotografische afko’s (3) – JPEG

JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group, en hoewel vrijwel geen mens dit weet, heeft vrijwel iedereen die fotografeert ermee te maken. Het gelijknamige bestandsformaat is namelijk dé standaard voor beeldopslag. Goedkopere camera’s (waaronder naast vrijwel alle mobieltjes ook de meeste compactcamera’s) kunnen alleen in jpeg-formaat fotograferen. Duurdere (reflex- en systeem)camera’s kunnen daarnaast ook in raw-formaat opnemen, maar of veel vrijetijdsfotografen dat ook doen…

De populariteit van het jpeg-formaat is niet moeilijk te begrijpen, nog daargelaten dat je in jpeg digitale ‘directklaarfoto’s’ krijgt (raw-bestanden moet je eerst ‘ontwikkelen’). Neem twee versies van dezelfde 16-megapixelfoto, gelijktijdig door de camera vastgelegd, de ene jpeg en de andere raw. In raw-formaat is het bestand ruim 26 megabyte groot, en opgeslagen als tiff-bestand zelfs bijna 50 MB. In jpeg-formaat neemt diezelfde foto pakweg 5 MB in beslag. Dát scheelt op je geheugenkaart of harde schijf! Hierdoor is jpeg ook dé standaard voor webfoto’s.

Het geheim van jpeg heet compressie: het bestand wordt letterlijk samengeperst om ruimte te besparen, net als bij muziek in MP3-formaat. Daar zit ook een addertje onder het gras, want als je het bestand te veel comprimeert, loopt de kwaliteit zichtbaar terug. Vergelijk maar deze twee detailuitsneden van dezelfde foto: de linker in de hoogste en de rechter in de laagste kwaliteit (NB: de bestandsomvang kleiner maken door compressie staat los van foto’s verkleinen door croppen of de pixelmaat veranderen). Kies in elk geval tijdens het fotograferen altijd voor de hoogste kwaliteit.

Het jpeg-formaat draait alweer ruim twintig jaar mee, en er zijn vaak opvolgers gesuggereerd zoals JPEG 2000 en JPEG XR, die diverse voordelen moeten bieden zoals een hogere kwaliteit. Echt aangeslagen zijn die echter nooit.

Lees ook:Tip van de week: foto’s bewerken zonder schade
Lees ook:Na Wuppie nu ook Weppie
Lees ook:Pil verslaat jpeg-formaat als beste Belgische uitvinding
Lees ook:Tip van de week: bestandsformaten
Lees ook:Tip van de week: formaat en compressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.