Fotografische afko’s (1) – EXIF

Tijd voor een nieuw rubriekje, met daarin wat afkortingen die beginnende (digitale) fotografen regelmatig hoofdpijn bezorgen. In handleidingen en dergelijke kom je vaak de term exif tegen, en soms staat bij de voorwaarden van een fotowedstrijd dat ze de ingezonden foto compleet met diezelfde exif willen hebben. Exif staat voor exchangeable image file format en slaat in grote lijnen op de extra informatie die je camera vastlegt bij elke opname, zoals de belichtingsgegevens, de gegevens van het gebruikte objectief, datum/tijd en soms ook informatie over de opnamelocatie bij een ingebouwd gps.

Exif is heel handig om te checken wanneer je een foto precies hebt gemaakt of wat er fout is gegaan bij een technisch mislukte opname. Ook als je een beeld bewerkt, blijft de exif meestal intact – behalve bij Opslaan voor web (tegenwoordig kun je in het voorvertoningsvenster instellen wat wel en niet moet worden opgeslagen). Toch kan het soms van pas komen om je opname te strippen van de exif. Bijvoorbeeld als niet iedereen hoeft te weten wat voor camera je hebt of waar jouw camera woont…

Lees ook:Tip van de week: leren van je fouten
Lees ook:Tip van de week: meer info met EXIF
Lees ook:Flickr en Facebook ‘strippen’ foto’s
Lees ook:Histogram niet zo ingewikkeld
Lees ook:Tip van de week: bewust schermgebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.