Flitsen met beleid – I

Ingebouwd of los?

Zowat elke camera – spotgoedkope en heel dure professionele modellen uitgezonderd – beschikt over een ingebouwde flitser (bij sommige systeemcamera’s zit er, om de body zo compact mogelijk te houden, een piepklein ‘uitgebouwd flitsertje’ bij). Daarnaast kun je op iedere spiegelreflex, bijna iedere systeemcamera en een flink aantal geavanceerde compactcamera’s een losse flitser aansluiten. Nadeel daarvan is dat je met een extra accessoire zit, dat je apart zult moeten meenemen. Bovendien is zo’n losse flitser niet vrijwel direct op afroep beschikbaar, zoals zijn ingebouwde collega.

Toch zijn er goede redenen om bij voorkeur een losse flitser te gebruiken als je extra (flits)licht nodig hebt. Met een losse flitser heb je (of liever gezegd: hebben je modellen) niet alleen minder snel last van rode ogen. Zo’n losse flitser geeft ook veel meer licht, dat bovendien minder hard is en dat je ook nog eens veel makkelijker verder kunt verzachten of anderszins naar je hand kunt zetten – bijvoorbeeld door de flitser los van de camera te gebruiken. De komende weken zullen we nader op de voordelen en mogelijkheden van de losse flitser ingaan.

Lees ook:Flitsen met beleid – IV
Lees ook:Flitsen met beleid – II
Lees ook:Flitsen met beleid – III
Lees ook:Tip 30|500: Wie de flitsschoen past…
Lees ook:Tip van de week: licht in de duisternis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.