Fotografische misverstanden – 1

“Een kleinere sensor geeft meer scherptediepte”

Onder deze noemer zullen we de komende tijd veelvoorkomende technische misvattingen behandelen. Nummer één is de vaak gehoorde bewering dat een kleinere sensor meer scherptediepte geeft. Op de keper beschouwd is het omgekeerde waar. Dit komt doordat het kleinere sensorbeeld sterker vergroot moet worden om een bepaald eindresultaat te bereiken. Daardoor is onscherpte duidelijker zichtbaar. En de illusie dat iets wat nét niet helemaal scherp is tóch scherp lijkt, is precies waar scherptediepte om draait.

Dat je in de praktijk met een kleinere sensor toch meer scherptediepte overhoudt, komt door de relatie tussen sensorformaat en brandpuntsafstand. Op een APS-C-camera heb je met een 50 mm standaardlens minder scherptediepte dan op een full-framecamera, bij gelijkblijvende instelafstand en diafragma. Alleen… gedraagt diezelfde standaardlens zich op die APS-C-camera als een korte telelens, doordat de kleinere sensor een kleinere beeldhoek geeft. Om eenzelfde beeldhoek te krijgen, zou je een pakweg 35 mm objectief moeten gebruiken. En dan hou je per saldo inderdaad meer scherptediepte over. Wie het niet gelooft, kan het met deze online scherptedieptecalculator allemaal narekenen.

Lees ook:Tip van de week: scherptediepte
Lees ook:Tip van de week: scherp van voor tot achter
Lees ook:Tip van de week: zin en onzin van scherptediepte ‘regelen’
Lees ook:Analoog versus digitaal V
Lees ook:Scherptediepte: zo moeilijk is dat niet

2 reacties op “Fotografische misverstanden – 1

  1. Marcel

    En bedankt hè. Dacht ik het net te snappen…..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    @Marcel: het belangrijkste in de praktijk is dat je met een kleine sensor inderdaad meer scherptediepte hebt dan met een grote. Alleen komt dat niet door de kleinere sensor als zodanig, maar door de bijbehorende kortere brandpuntsafstanden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.