Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (2)

Eerder hadden we het erover dat steeds meer fotografen met een spiegelreflex de zoeker links laten liggen. Net als bij een compactcamera gebruiken ze het scherm, in de zogenaamde Live View-modus. Op zich is dit wel begrijpelijk. In veel situaties val je zo minder op, en je kunt de belichting en het effect van diverse camera-instellingen ‘live’ beoordelen. Al gaat evenals bij gebruik van de optische zoeker het beeld tijdens het maken van de opname even op zwart.

Bij bewegende onderwerpen is Live View echter niet ideaal. Niet alleen is het een stuk lastiger om het onderwerp in het vizier te houden; je zult merken dat van de anders supersnelle automatische scherpstelling weinig overblijft. Ook bij stilstaande onderwerpen kost het vaak een kleine eeuwigheid om scherp te stellen.

De reden is dat je spiegelreflex bij Live View geen gebruik kan maken van het normale autofocussysteem. Sommige camera’s vallen terug op een alternatief systeem, dat beduidend trager werkt. Bij oudere modellen moet je het vaak helemaal zonder autofocus doen, zodat je met de hand zult moeten scherpstellen.

Vooralsnog hebben ze hier alleen bij Sony een effectieve remedie op gevonden. Dankzij ‘Quick AF Live View’ stelt je camera nagenoeg net zo snel scherp als anders. Helaas heeft ook ditmaal ieder voordeel z’n nadeel. Vanwege de speciale constructie die deze oplossing vereist, ben je voor een filmfunctie bij de Sony Alpha-spiegelreflexen aan het verkeerde adres.

Lees ook:Tip van de week: close-ups met Live View
Lees ook:Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (1)
Lees ook:Sony presenteert ‘snelste camera ter wereld’
Lees ook:Tip van de week: zinnige en onzinnige innovaties
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.