Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (1)

Steeds meer camera’s stellen het zonder zoeker. Bij videocamera’s was deze trend het eerst zichtbaar. Vervolgens raakten meer en meer compactcamera’s hun zoekertje kwijt, en nu zijn de superzoom- en EVIL-camera’s aan de beurt. Bij modellen zoals de Olympus PEN en de Sony NEX kun je weliswaar een (optisch of elektronisch) zoekertje bijkopen, maar of je daar in de praktijk veel plezier aan beleeft, is een legitieme vraag.

Natuurlijk heeft een scherm z’n voordelen, zeker wanneer het verstelbaar is. Je kunt uit de meest rare posities foto’s maken, zonder camera tegen je neus. En eerlijk is eerlijk: het optische zoomzoekertje waarmee veel compactcamera’s tot voor kort waren uitgerust, was niet alles. Zeker voor brildragers viel er nauwelijks doorheen te kijken, en doorgaans kwam er veel meer op de foto dan je door de zoeker zag. Doordat de zoeker (schuin) boven de lens zat, had je op korte afstanden bovendien last van zoekerafwijking (parallax).

Aan de andere kant zijn er legio situaties waarin een schermbeeld lastig te beoordelen valt, zeker als je de camera met gestrekte arm voor of boven je houdt. Denk bijvoorbeeld aan fel zonlicht. Fotografen die zeker willen weten dat scherpte en compositie 100 procent in orde zijn, geven daarom gewoonlijk de voorkeur aan de optische zoeker van hun spiegelreflex. Toch is ook onder spiegelreflexbezitters het gebruik van het lcd-scherm achterop als zoeker in opmars (‘Live View’). Wat daarvan de plus- en minpunten zijn, daarover een volgende keer.

Lees ook:Tip van de week: zoekers
Lees ook:Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (2)
Lees ook:Tip van de week: laag-bij-de-gronds
Lees ook:Tip van de week: scherm of zoeker
Lees ook:Tip van de week: zoekerweetjes

0 reacties op “Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.