Rineke Dijkstra wint Hasselblad Award 2017

Rineke Dijkstra, Marianna and Sasha, Kingisepp, Russia, November 2, 2014.

De Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra (1959) heeft de Hasselblad Award 2017 gewonnen. De Hasselblad Award is een oeuvreprijs, bedoeld om bijzondere verdiensten in de fotografie te bekronen. De prijs werd in 1980 in het leven geroepen. De keus viel dit jaar op Rineke Dijkstra omdat zij een van de meest toonaangevende portretfotografen van deze tijd is. Ze brak begin jaren negentig door met haar serie Strandportretten, en foto’s van pubers – met name jonge meisjes – in een stijl die tegelijk intiem en afstandelijk (en daardoor vaak heel confronterend) is, vormen sindsdien een rode draad door haar werk. Begrippen als identiteit en zelfbeeld spelen een centrale rol.

Tot de eerdere winnaars van de Hasselblad Award behoren namen als Ansel Adams, Robert Frank en Nan Goldin. Dijkstra is de eerste Nederlandse winnaar. Aan de Award is een geldprijs verbonden van één miljoen Zweedse kronen. De prijs wordt in oktober uitgereikt, tegelijk met de verschijning van het boek Rineke Dijkstra – Hasselblad Award 2017.

Lees ook:Rineke Dijkstra in De Pont in Tilburg
Lees ook:Nederlandse portretfotografie in Zwolle
Lees ook:Coole exposities voor warme zomerdagen
Lees ook:Foam Paul Huf Award naar Alex Prager
Lees ook:Rel over Grote Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.