Canon Zilveren Camera 2016 voor Cigdem Yuksel

Cigdem Yuksel: Fatme Hassan (8), uit de serie Syrian child labor. Winnaar Canon Zilveren Camera 2016

De Nederlandse fotojournaliste Cigdem Yuksel (1989) heeft zojuist de Canon Zilveren Camera 2016 gewonnen. Haar serie Syrian child labor eindigde tevens als eerste in de categorie Nieuws internationaal (serie). In deze serie richtte Yuksel haar camera op misstanden in de Turkse schoenenindustrie, waarin soms heel jonge Syrische vluchtelingenkinderen worden tewerkgesteld. Ter illustratie: het meisje op deze foto uit de serie is naar verluidt acht… Een heel cynisch voorbeeld van hoe er misbruik van de vluchtelingencrisis wordt gemaakt. Terwijl Europa in het reine probeert te komen met bootladingen economische vluchtelingen uit Noord-Afrika, zijn de echte oorlogsslachtoffers gestrand achter een soort ijzeren gordijn dat mede door datzelfde Europa wordt gefinancierd. In het dagelijks leven werkt Cigdem Yuksel onder meer voor de Volkskrant.

Foto: Canon / Jip Barth

De Prijs voor vernieuwende (foto)journalistiek gaat ditmaal naar Ruben Terlou, voor zijn spraakmakende multimediaproject Langs de oevers van de Yangtze.

De winnende foto’s in de diverse categorieën van de Zilveren Camera zijn vanaf heden tot en met 12 maart te zien in Museum Hilversum, en later ook elders. Hiernaast nog een foto van de trotse winnares met haar trofee tijdens de prijsuitreiking.

Lees ook:Zilveren Camera 2014 naar Pierre Crom
Lees ook:Zilveren Camera-uitreiking live
Lees ook:En de winnaar van de Zilveren Camera 2017 is…
Lees ook:Zilveren Camera nominaties bekend
Lees ook:Zilveren Camera (opnieuw) voor Eddy van Wessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.