Win een analoge Pentax-spiegelreflex met je retrofoto

Belofte maakt schuld. Bij de start van de Facebookpagina van Fotografie.blog.nl heb ik een stukje analoge fotografiegeschiedenis toegezegd bij het bereiken van de 100 vind-ik-leuks. En nu is het zo ver! Het is een beetje gemakzuchtig om automatisch nummer 100 als winnaar aan te wijzen (nog daargelaten dat ik als niet-Facebooker weinig zicht op de exacte toestroom heb). En ik ben geen notaris, dus een loterij is evenmin de aangewezen weg.

We gaan het anders doen: dit is Fotografie.blog, dus we houden een fotowedstrijd. Binnenkort volgen de nadere details, maar alvast dit: het thema is, heel toepasselijk, retro. Hoe je dat invult, is verder aan jou – de mogelijkheden zijn legio. En m’n Facebook-likers hebben, zoals gezien de achtergrond voor zichzelf spreekt, een streepje voor, want zij mogen meer dan één foto inzenden. Dat geldt overigens ook voor nieuwkomers, dus niemand hoeft zich tekortgedaan te voelen.

Wat je kunt winnen, is te zien op de foto bovenaan. In 2001 was de strijd tussen analoog en digitaal nog allerminst gestreden. Vijftien jaar geleden lanceerde Pentax de MZ-6, die in veel opzichten een voorafschaduwing van wat komen zou (en dus de ideale kennismaking met analoge fotografie) vormt. De bediening met een groot programmawiel en een tuimelschakelaar doet verrassend modern aan, al is het AF-systeem niet het meest geavanceerde of geruisloze. De meegeleverde 28-80 mm ‘kitzoom’ past met z’n zilveren jasje visueel perfect bij de camera. Als je hogere of andere eisen stelt, kun je op de MZ-6 zo’n beetje alle Pentax-objectieven met K-bajonet voor film of full-frame gebruiken – zowel ‘oudjes’ met een fysieke diafragmaring (de lichtmeter heeft namelijk nog de benodigde koppeling) als nieuwe modellen met elektronische diafragmasturing. Ook is de MZ-6 compatibel met het huidige P-TTL-flitssysteem.

Een ingebouwde flitser ontbreekt trouwens niet, en scherptedieptecontrole en motorisch filmtransport evenmin. De zoeker heeft zelfs een dioptrie-instelling – in het analoge tijdperk geen vanzelfsprekendheid. Volautomatisch of volledige handbediening… het kan allemaal. In principe werkt de camera op lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik – geen zegen voor het milieu en nogal prijzig, al zijn de batterijtjes nu goedkoper dan toen. Maar aangezien er een demontabele batterijgreep voor vier AA’tjes bij zit, kun je daar makkelijk omheen. Er zit ook een data-achterwand op voor wie behoefte heeft aan ‘analoge exif’ (opnametijdstip lelijk op je dia of negatief inbelicht), maar daarvan is de batterij op. Compleet met zoomlens en greep voelt de camera verbazingwekkend licht aan, wat niet in de laatste plaats is te danken aan een royale inzet van kunststof. Zo te zien werkt alles perfect, maar ik kan het natuurlijk niet garanderen. Ik zal kijken of ik nog ergens de gebruiksaanwijzing heb, maar eigenlijk wijst bijna alles zich vanzelf – op het film inleggen na misschien voor de post-analoge generatie Online kun je trouwens de handleiding downloaden.

Lees ook:Tip van de week: negatief
Lees ook:Gratis special effects voor je foto’s!
Lees ook:De Fotografie.blog.nl retrofotowedstrijd
Lees ook:Klassieker voor filmliefhebbers
Lees ook:Een nieuwe lente, een nieuw gezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.