Foto Istanbul Gay Pride wint Pride Photo Award

LGBT Pride Bans in Istanbul. Pride Photo Award 2016. © Akin Celiktas

De LGBT-scene ondervindt de laatste jaren weer meer en meer repressie, tot beestachtige schietpartijen aan toe. De Pride Photo Award is dit jaar gewonnen door een foto die hiervan op indrukwekkende wijze een visuele getuigenis vormt. En een actuele getuigenis, want de foto werd enkele weken geleden gemaakt tijdens de Istanbul Gay Pride. Maar die was toch op het laatste moment verboden door de autoriteiten…? Dat klopt. De Turkse fotojournalist Akin Celiktas legde een jonge vrouw vast die bijna aan het zicht wordt onttrokken door oproerpolitie, en toch – al is het op de achtergrond – zichtbaar én herkenbaar is. In een land waarin terreurorganisaties van diverse signatuur bijna dagelijks het nieuws halen, zou je denken dat de politie wel wat beters heeft te doen… Deze foto won ook de eerste prijs in de categorie Single Images.

Een Pride Photo Award met een rouwrandje dus. Toch dit jaar meer inzendingen dan ooit, met als lichtpuntje dat landen waarin seksuele minderheden het extra moeilijk hebben tegen de verdrukking in steeds meer van zich laten horen én zien. De eerste prijs in de themacategorie van dit jaar, Insiders/Outsiders, ging naar de Oekraïense Lana Yanovska. Zowel Turkije als Oekraïne onderneemt momenteel toenaderingspogingen tot de Europese Unie – misschien eerst wat aan de mensenrechten doen…? Op de website een portfolio van alle winnaars.

Lees ook:Cindy Aquino wint Pride Photo Award 2013
Lees ook:Winnende foto’s Pride Photo Award in Oude Kerk
Lees ook:Pride Photo Award naar Parisa Taghizadeh
Lees ook:Oekraïense winnaar publieksprijs Pride Photo Award
Lees ook:Thema Pride Photo Award 2015 bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.