John Moore wint L’Iris d’Or met foto’s ebolacrisis

© John Moore/Getty Images, L’Iris d’Or, 2015 Sony World Photography Awards

De Amerikaanse fotograaf John Moore sleepte dit jaar de prestigieuze L’Iris d’Or in de wacht bij de Sony World Photography Awards, met een serie aangrijpende foto’s van de impact van de ebolacrisis in Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Moore werkt voor Getty Images, en liet in een interview doorschemeren dat hij heen en weer geslingerd werd tussen zijn angst om zelf besmet te raken en zijn medelijden met de slachtoffers en hun familie: een gevoel dat gaandeweg de overhand kreeg. Moore is trouwens niet onbekend met het werken in gevaarlijke situaties – bij de prijsuitreiking op donderdagavond in Londen was hij net weer terug uit Irak.

Behalve hoofdprijswinnaar werd Moore ook eerste in de categorie Current Affairs. In de categorie People eindigde de Italiaan Giovanni Troilo op de eerste plaats met zijn foto’s van Charleroi. Na een rel over de authenticiteit van diezelfde fotoserie had Troilo zijn prijs bij World Press Photo weer moeten inleveren. Geen Nederlanders op het erepodium deze keer, wel een Vlaamse (Liza Van der Stock – derde prijs bij People). De winnaars in de niet-professionele categorieën waren al eerder bekendgemaakt. Op de website van de organisatie kun je het werk van alle prijswinnaars bewonderen.

Lees ook:Nederlander Roderik Henderson genomineerd voor Sony World Photography Award
Lees ook:Nog één maand inzenden voor Sony World Photography Awards
Lees ook:Max van Son wint SWPA Netherlands National Award
Lees ook:John Stanmeyer wint World Press Photo
Lees ook:Sara Naomi Lewkowicz wint L’Iris d’Or

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.