Pride Photo Award naar Parisa Taghizadeh

BOY. © Parisa Taghizadeh. Winnaar Pride Photo Award 2014

De Pride Photo Award gaat dit jaar naar de Britse fotografe Parisa Taghizadeh. Ze won deze internationale fotowedstrijd over seksuele en genderdiversiteit met een serie foto’s van haar toentertijd vijfjarige zoon, die blijkens de foto’s een belangstelling voor ‘meisjesdingen’ aan de dag legde die de Poetins van deze wereld verontrustend zouden vinden. Taghizadeh en haar man hadden lang gewikt en gewogen of ze hun kind wel in de strijd wilden werpen, en uiteindelijk toch gezamenlijk de knoop doorgehakt. Juist omdat het zo belangrijk is dat kinderen de relatieve waarde van etiketten als ‘man’, ‘vrouw’, ‘homo’ en ‘hetero’ leren. Met haar serie BOY sleepte ze ook de eerste prijs in de categorie Gender in de wacht.

De eerste prijs in de themacategorie van dit jaar, Getting Closer, ging eveneens naar een Brit, James Barrett, voor een serie indrukwekkende portretten van oudere mannen. In de categorie Documentary won de Italiaan Giorgio Taraschi. Ondanks de positieve insteek ontbraken min of meer noodgedwongen de horrorfoto’s niet, zoals series over homofobie in Rusland, ‘corrective rape‘ – verkrachting om lesbische vrouwen in het gareel te dwingen – in Zuid-Afrika en ‘onzichtbare’ homoactivisten in Oeganda. De laatste serie, van Aldo Soligno (Italië), won in de open categorie. Op de site van Pride Photo Award kun je alle winnende series zien.

Lees ook:Cindy Aquino wint Pride Photo Award 2013
Lees ook:Pride Photo Award naar Marika Puicher
Lees ook:Insiders versus Outsiders thema Pride Photo Award
Lees ook:Winnende foto’s Pride Photo Award in Oude Kerk
Lees ook:Foto Istanbul Gay Pride wint Pride Photo Award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.