Ilvy Njiokiktjien wint Zilveren Camera met foto begrafenis Mandela

Winnaar Zilveren Camera 2013: Ilvy Njiokiktjien
Nelson Mandela door de straten van Pretoria

De Zilveren Camera is dit jaar gewonnen door Ilvy Njiokiktjien voor haar sfeervolle foto van de begrafenis van Nelson Mandela. Njiokiktjien focuste op de reacties van de toeschouwers bij de begrafenisstoet op het moment dat de auto met de kist voorbijreed. Door het ‘kader binnen het kader’ van het spiegelende raam en de boom op de achtergrond krijgt het beeld iets surrealistisch. Voor Njiokiktjien was 2013 sowieso een topjaar, met onder meer haar benoeming tot Fotograaf des Vaderlands in het kader van Fotoweek.

Wilfried de Jong verzorgde de prijsuitreiking, die live was te volgen via de website, in het Fotomuseum Den Haag. De beste binnenlandse nieuwsfoto werd gemaakt door Martijn Beekman: hij vereeuwigde premier Mark Rutte die zijn partijgenote, Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een handkus gaf. De Nationale Portretprijs ging naar Robin de Puy, terwijl The Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen de Canon Prijs in de wacht sleepte. Alle winnende en genomineerde foto’s zijn tot en met 6 april te bezichtigen in het Fotomuseum Den Haag, en natuurlijk ook te vinden op de website. En we mogen denk ik wel alvast verklappen dat de winnende foto van Ilvy Njiokiktjien ook groot in het binnenkort verschijnende jubileumnummer van Focus staat.

Lees ook:Genomineerden Zilveren Camera 2013 bekend
Lees ook:100 verjaardagen als boek en tentoonstelling
Lees ook:Eddy van Wessel wint Zilveren Camera
Lees ook:Zilveren Camera: 18 januari!
Lees ook:Nominaties Zilveren Camera 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.