Flitsend flitsen

Veel vrijetijdsfotografen hebben moeite met flitsen. Als ik bij aanvang van mijn fotocursussen de vraag stel of er speciale onderwerpen zijn waar men belangstelling voor heeft dan hoor ik altijd: flitsen. Want flitsfoto’s worden nooit mooi, hebben te hard licht of lelijke schaduwen en ga zo maar door. Daarom vandaag: flitsend flitsen!

Op een compact camera kun je de flitser aan zetten, uit zetten en vaak ook zitten er opties op voor rode ogen reductie en invulflitsen. Als de flitser aan staat zal deze afgaan als de lichtomstandigheden dat vereisen. En dat is doorgaans al heel snel – veel sneller dan eigenlijk strikt noodzakelijk. Je kunt de flitser op sommige camera’s ook dwingen om af te gaan, zelfs als dat ’automatisch’ niet zou gebeuren. Als de flitser uit staat, zal deze nooit afgaan. Rode ogen reductie zorgt voor een extra flits voor het nemen van de foto, waardoor de pupillen van de gefotografeerde persoon kleiner zijn als de foto daadwerkelijk wordt genomen.

De invulflits gebruik je om grote contrastverschillen te overbruggen. Een persoon met tegenlicht, bijvoorbeeld. Daarover een volgende keer meer. Nog even één opmerking over de ingebouwde flitser van een compactcamera: het bereik daarvan is zeer beperkt. Enkele meters hooguit… al die flitsen in een voetbalstadion zijn dus echt zinloos!

Met een spiegelreflex zijn de fotografische mogelijkheden uitgebreider, dus ook de flitsmogelijkheden. Zekjer in combinatie met een externe flitser. Van rode ogen heb je nu zelden last: de afstand tussen lensopening en lichtbron is immer ver genoeg uit elkaar. Ik gebruik de flitser meestal in combinatie met de instelling TV (sluiterTijdVoorkeuze). Een lange sluitertijd, eventueel meebewegen met het onderwerp en zorgen voor een licht onderbelichte achtergrond. Bijgaande foto van een optreden van een muziekgezelschap maakte ik met een vaste 85 mm lens (met cropfactor: 136 mm) en 1/20s uit de hand. Diafragma f/2.0 (f/1.8 lens) en ISO200. Dat de persoon toch scherp is komt door de korte duur van de flits. Creatief flitsen is dit, waarop ik vast nog een keer terug kom.

Lees ook:Tip 14|500 Rode ogen reductie werkt maar matig
Lees ook:Tip 12|500 Flitsen… of niet?
Lees ook:Flitsen met beleid – I
Lees ook:Tips voor beter fotograferen | 13/25 Flitsen: ook buiten
Lees ook:Nooit meer flitsen?

2 reacties op “Flitsend flitsen

  1. Mark

    Ik had een vraagje als ik een foto maak met flits in het donker van mezelf zie ik mondhoek rimpel zo erg die langs me neus loopt hoe komt dat want als ik in de spiegel kijk zie ik het niet of overdag als ik een foto maak

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Lastig om zo te beoordelen, Mark, maar ik denk dat het door de harde schaduw van het flitslicht komt. In het donker wordt die schaduw niet ‘ingevuld’ door ander licht, en daardoor zie je rimpels, putjes en dergelijke extra duidelijk.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.