Reportagefoto 14: zie sterretjes!

Sterretjes dankzij diafragmeren

Bij sommige opnamen is het leuk om het beeld wat aan te kleden met sterretjes. Bij opnamen binnenshuis werkt het vaak goed, maar ook een zon, of een stukje zon, subtiel in beeld kan met een stervorm iets extra’s krijgen.

Er zijn speciale filters in de fotohandel verkrijgbaar die van elke lichtbron een sterretje maken. Maar het kan ook best zonder. Mits je een statief hebt of de camera op een andere wijze kunt ondersteunen bij een lange sluitertijd. Want wat is de truc? Diafragmeren! Op een spiegelreflexcamera krijgen lichtbronnen een stervorm vanaf diafragma f/11. Maar liever nog gebruik je f/16 of zelfs f/22. Uiteraard loopt daardoor de sluitertijd terug en wordt het gevaar voor bewegingsonscherpte levensgroot.

Kan dit alleen met een spiegelreflex? Nee, natuurlijk niet. Kijk maar naar dit voorbeeld.

Bij de foto: Canon G6 met 0,8s met f/5 (f/8 is maximum), ISO 50. RAW.

Lees ook:Scherptediepte: zo moeilijk is dat niet
Lees ook:Maak *sterren* met lichtbronnen
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 5
Lees ook:Tip van de week: zin en onzin van scherptediepte ‘regelen’
Lees ook:Tip 22|500: Geheime knop: scherptedieptecontroleknop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.