Sneeuwfoto’s: PLUSSEN!

In het analoge tijdperk was het maken van foto’s in de sneeuw een hachelijke aangelegenheid: menig kleurnegatieffilmpje is mislukt omdat de foto’s… te donker waren.

De lichtmeter in een camera is ‘afgesteld’ op een gemiddelde hoeveelheid licht – 18% grijs, om precies te zijn. Niet het grijs als kleur, maar als de hoeveelheid licht die wordt gemeten. In een sneeuwrijke omgeving is echter alles wit. Dat ‘terug gerekend’ naar grijs levert dus ‘grijze’, te donkere foto’s op.

De oplossing: de belichtingscompensatie gebruiken. Eigenlijk is dat bijna altijd hetzelfde knopje: met een plusje en een minnetje erop. Meestal gaat het plussen (en minnen) in stapjes van 1/3 stop, maar instelbaar is soms ook 1/2 stop per streepje.

In een hele lichte omgeving is PLUSSEN dus de oplossing, in een donkere omgeving het tegenovergestelde: MINNEN. Want die donkere sfeer gaat verloren op een foto die veel lichter is dan die werkelijkheid. Binnenkort meer voorbeelden en uitleg over MINNEN en PLUSSEN.

De foto bij dit stukje – wintersport, Oostenrijk, bewolkt met een vage zon achter de wolken – heb ik gemaakt met plus 1.3.

Lees ook:TE veel licht: dat vraagt om maatregelen
Lees ook:Available light: schrijven met licht
Lees ook:Available light: fotograferen met weinig licht
Lees ook:Tinten in wit: belichting!
Lees ook:Tip van de week: witter wit en zwarter zwart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.