Ata Kandó – I Shall Use My Time

Zonder titel, uit de serie ‘Kalypso & Nausikaä’, Italië 1956. © Ata Kandó / collectie Nederlands Fotomuseum, courtesy Kahmann Gallery Amsterdam

Momenteel is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling I Shall Use My Time te zien: een eerbetoon aan de Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kandó. Kandó werd in 1913 geboren in Boedapest. Na de oorlog verhuisde ze van Parijs naar Nederland, samen met collega-fotograaf Ed van der Elsken met wie ze enige tijd een relatie had. Ten tijde van de Hongaarse Opstand in 1956 legde ze met haar camera de vluchtelingen vast, maar ze fotografeerde ook in het Amazonegebied. Behalve door haar engagement werd ze bekend door de foto’s van haar kinderen, waarmee ze onder meer kinderboeken illustreerde. Het gebruik van foto’s ter illustratie van verhalen van kinderen was in de jaren vijftig revolutionair. Net als een alleenstaande vrouw die met fotografie en dokawerk de kost verdiende om haar gezin te kunnen onderhouden.

Fotograferen doet Ata Kandó niet meer, maar ze is en blijft een inspiratiebron voor andere fotografen van naam, zoals Koos Breukel, Sacha de Boer en Stephan Vanfleteren, met wie ze nog regelmatig contact heeft. De titel van de expositie, te bezichtigen tot en met 1 januari, is dan ook niets te veel gezegd. Het Nederlands Fotomuseum aan de Rotterdamse Wilhelminakade is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 10 tot 5, en op zaterdag en zondag van 11 tot 5.

Lees ook:Ata Kandó 1913-2017
Lees ook:ETNOMANIE
Lees ook:Giflandschap Revisited – Wout Berger
Lees ook:Nederlands Fotomuseum zoekt nieuwe vrienden
Lees ook:Unieke fotoboekenverzameling ‘live’ te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.